Navigacija

Objave

Igor Skvarica domaćin ceremonije otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala

25. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 16. augusta, svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici.

Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage.
 
Igor Skvarica, rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji tako i inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo. Njegova diplomska predstava ‘’Džepovi puni kamenja’’ uvrštena je svojevremeno na redovni repertoar Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a gostovala je, između ostalih, na prestižnom festivalu studentskog teatra ITSelf u Varšavi, koji se organizuje pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske.
 
Igrao je u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55 kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.
 
Na velikom platnu debituje pojavljivanjem u dugometražnom filmu ČEFURJI RAUS Gorana Vojnovića, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima SA MAMOM Faruka Lončarevića, TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I SIN Iglike Triffonove te FEARING IN SARAJEVO Christophera Peditta koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.
 
Među brojnim ulogama u kratkim filmovima ističu se one u filmovima THE SIGN Elene Veninove i Yone Rozenkiera koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, JAMA Albana Ukaja, uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te DAH Ermina Brave, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji kratki film na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.
 
Široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji LEGENDS (Fox/TNT), dok je u regionu prepoznatljiv po ulozi u bh. sitkomu KONAK KOD HILMIJE (Fist/Nova S).
 
U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.
 
25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a.
Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu