Navigacija

Objave

Najiščekivanije regionalne serije u programu Pretpremijere Gala

U sklopu ovogodišnjeg programa Pretpremijere Gala 25. Sarajevo Film Festivala, publici će biti predstavljeno pet serija koje željno iščekuju gledatelji širom regije i koje će se tek od jeseni naći na programima regionalnih TV kuća. Svaku od njih odlikuje zanimljiva priča, sjajna glumačka podjela i visok nivo produkcije.

Riječ je o serijama BESA, SENKE NAD BALKANOM 2, FAMILIJA MARKOVSKI, GRUPA i JEZERO, koje će festivalska publika imati priliku ekskluzivno pogledati i susresti se s ekipama serija na festivalu u Sarajevu.
 
U programu Pretpremijere Gala publika će imati priliku vidjeti: od jednog od najpoznatijih britanskih scenarista Tonyja Jordana dolazi serija BESA, nastala u koprodukciji Srbije i Velike Britanije. Iz Srbije dolazi druga sezona SENKI NAD BALKANOM Dragana Bjelogrlića, jedne od najboljih i najgledanijih serija na području bivše Jugoslavije. Prva sezona ove serije prikazana je pretpremijerno prije dvije godine na Sarajevo Film Festivalu, u istom programu. U sklopu Pretpremijera Gala bit će predstavljena druga sezona serije FAMILIJA MARKOVSKI, čija je prva sezona imala izuzetno veliku gledanost u Sjevernoj Makedoniji. Publika Festivala će također moći pogledati srpsku seriju GRUPA, u čijem su središtu dramatični životi tinejdžera i tinejdžerki, i slovenački napeti detektivski serijal JEZERO.
 
Ove je godine program Pretpremijera Gala tako isključivo posvećen TV serijama. Profilisanje je rezultat rasta i razvoja ovog festivalskog programa kroz izrazito uspješnu suradnju CineLink Drame, festivalske platforme za razvoj TV serija, i programa Pretpremijere – koje prikazuju finalni proizvod. Sarajevo Film Festival ulaže u ovaj segment ali i slijedi sve prisutniji trend produkcije i gledanosti “naših” televizijskih dramskih serija.
 
Serije u programu Pretpremijere Gala ove godine međusobno se natječu za Nagradu publike, čiji sponzor je BH Telecom.
 
Besa S1E1-2
Serbia, United Kingdom, 2018, Colour, 90 min.
Režija: Dušan Lazarević
Kreator serije: Tony Jordan
Produkcija: Adrenalin
Uloge: Radivoje Bukvić, Arben Bajraktaraj, Miloš Timotijević, Lana Barić, Gresa Pallaska, Hana Selimović, Radoslav Milenković, Mensur Safqiu, Milan Marić
 
Dok autom službeno putuje u Crnu Goru, Uroš Perić izaziva saobraćajnu nesreću u kojoj tragično gine mlada djevojka po imenu Besiana. Nakon što u bolnici povrati svijest, Uroš saznaje da je Besiana bila kćerka glavnog balkanskog narkodilera Dardana Berishe. Kako bi izbjegao Dardanovu osvetu, Uroš je prisiljen da za njega počne raditi kao ubica. Dardan daje besu – svečanu i svetu zakletvu – da će Urošu vratiti slobodu nakon što ovaj za njega izvrši pet ubistava (što je ujedno broj članova Uroševe porodice, uključujući i samog Uroša).
 
Grupa S1E1-2 
Serbia, 2019, Colour, 131 min.
Režija: Uroš Tomić, Jelena Gavrilović, Ivan Stefanović, Nemanja Ćeranić, 
Slobodanka Radun, Miloš Radunović, Gvozden Đurić
Kreatori serije: Dragan Djurković, Uroš Tomić
Produkcija: Vision Team
Uloge: Igor Benčina, Filip Đurić, Denis Murić, Ivana Zečević, Marko Milivojev-Mili, Milica Trifunović, Tijana Marković, Pavle Mensur, Jasna Đuričić, Nela Mihajlović, Vojin Ćetković, Branka Katić
 
Kako je grupa tinejdžera s Dorćola povezana s ubistvom poznatog beogradskog kriminalca postaje opsesija inspektora trećeg odjeljenja policije – Dragana Gage Miletića. Kroz njegov pokušaj da rasvijetli ovaj zločin, oslikava se život njegovih kolega u stanici, biznismena osumnjičenih za ilegalne poslove, ali i maloljetnika koje su sitni dilerski poslovi uvukli u mnogo opasniju igru. Naizgled nepovezane grupe ljudi slažu uzbudljivu sliku savremenog društva.

Jezero S1E1-2 
Slovenia, 2019, Colour, 98 min.
Režija: Klemen Dvornik, Matevž Luzar
Produkcija: RTV Slovenija
Uloge: Sebastian Cavazza, Nika Rozman, Gregor Čušin, Matej Puc, Vlado Novak, Jana Zupančič, Nataša Barbara Gračner
 
Na povratku kući s proslave Nove godine, glavni policijski inspektor Taras Birsa slučajno se upliće u istragu ubistva. Nakon što na nalog nadređenih u svoj sastav prime novog kolegu, Taras i njegov tim iskusnih istražitelja počinju istragu veoma komplikovanog zločina – iznimno brutalnog ubistva jedne mlade žene. Osim što se nalazi pod pritiskom javnosti, Taras se suočava i s ličnim problemima. Nakon što njegova kćerka ode na studij u inostranstvo, na površinu počinju izlaziti njegovi bračni problemi. Da li će novi slučaj otvoriti i novo poglavlje u Tarasovom privatnom životu?
 
Familija Markovski S2E1-2 / Familijata Markovski S2E1-2
North Macedonia, 2019, Colour, 78 min.
Režija: Darijan Pejovski
Kreator serije: Emilija Chochkova
Produkcija: Art Proekt Lab Skopje
Uloge: Aleksandar Mikić, Silvija Stojanovska, Tamara Ristoska, Vladimir Petrović, Petar Petkovski
 
FAMILIJA MARKOVSKI emotivna je priča o borbi jedne porodice da ostane na okupu uprkos brojnim izazovima života u disfunkcionalnom i korumpiranom društvu koje ne poštuje zakone.
 
Senke nad Balkanom 2 S2E1-2 
Serbia, 2019, Colour and B&W, 90 min.
Režija: Dragan Bjelogrlić
Produkcija: Cobra Film, United Media
Uloge: Dragan Bjelogrlić, Andrija Kuzmanović, Marija Bergam, Nenad Jezdić, Goran Bogdan, Jovana Stojiljković, Miloš Samolov, Srđan Žika Todorović, Gordan Kičić, Nikola Đuričko, Nebojša Dugalić, Branimir Brstina, Marko Živić, Toni Mihajlovski, Petar Arsovski, Leona Paraminska, Nataša Ninković, Bogdan Diklić, Vesna Trivalić, Marko Grabež, Igor Đorđević
 
Beograd, 31. decembar 1933. godine. Jezivo ubistvo pokreće niz uzbudljivih i misterioznih događaja u kojima će se sukobiti lokalni moćnici, državna elita, tajna udruženja i strane obavještajne službe. Od blata Jatagan male pa do sjaja Belog dvora zapliće se zavjera koja će dovesti u pitanje budućnost čitave zemlje i njenog vladara. Vrijeme je da istraga počne.
 
 
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program