Navigacija

Objave

Općina Stari Grad ususret Sarajevo Film Festivalu: finansijska podrška, produženo radno vrijeme objekata, noćno pranje ulica

Općina Stari Grad pružit će i ove godine punu podršku održavanju najveće filmske smotre u regiji – Sarajevo Film Festivala, koji se održava od 16. do 23. augusta. Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra potpisali su danas ugovor o finansijskoj podršci te razgovarali o svim vidovima saradnje.

Očekivano, najveća frekvencija gostiju i epicentar većine dešavanja bit će upravo Stari Grad, te se, prema riječima načelnika Hadžibajrića, podrška neće zaustaviti samo na ovome.
“Kao i prethodnih godina izaći ćemo u susret ugostiteljima koji djeluju u našoj općini i, u skladu sa Odlukom o radnom vremenu, omogućit ćemo im produženo radno vrijeme tokom Sarajevo Film Festivala. Naravno, uz strogo ispunjavanje uslova za zaštitu od buke,” kazao je Hadžibajrić. “Održavanje festivala podržavamo i finansijski, a kako bi se turisti i građani što bolje osjećali u našoj općini, angažovat ćemo naše vatrogasno društvo Vratnik koje će svake noći vršiti pranje ulica u užoj jezgri”, dodao je. Pitanje koje je mnoge zanimalo je završetak radova u ulici Ferhadija, a Hadžibajrić je potvrdio da ni tu neće biti problema.”Ulica Ferhadija završava se prije Sarajevo Film Festivala, tačnije veoma brzo. Ostalo je još nekih 70-ak kvadrata za popločavanje i moram istaći da je jedini problem koji ovdje imamo nedostatak adekvatnog kamena koji proizvođač ne može na vrijeme da isporuči izvođaču radova. Ali, to će svakako biti završeno do početka festivala,” potvrdio je Hadžibajrić.
 
Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra kazao je da će ovogodišnji festival biti najveći dosad.
„Ovaj ugovor svake godine pomaže finansijsku stabilnost Festivala i pomaže organizaciju Festivala na najbolji način u okviru mogućnosti. Ovo će biti do sada najveći i najbolji Festival. Sa jučerašnjim danom imamo rekordni broj potvrđenih gostiju: preko 1.300 potvrđenih filmskih profesionalaca koji dolaze. To je najveći filmski skup autora od Beča do Istanbula. Nema većeg Festivala po broju profesionalaca autora, režisera, glumaca, producenata, filmskih fondova,“ kazao je Purivatra. Dodao je da su 20-ak dana prije festivala hotelski kapaciteti već popunjeni.
„Radujemo se da se na području općine Stari Grad većina hotelskih kapaciteta upravo koristi za Sarajevo Film Festival i to je velika podrška ekonomiji, turizmu i životu u ovom gradu. Ova odluka o produženju radnog vremena će sigurno naići na dobrodošlici kod svih ugostitelja i nadam se da će biti kao i prošle godine kada je ocijenjena bezbjedonosna situacija tokom SFF-a najbolja u toku protekle 24 godine,“ kazao je Purivatra.
 
Povodom Sarajevo Film Festivala, a u cilju promocije turističkih sadržaja u Starom Gradu, Općina Stari Grad i Udruženje Čuvari tradicije omogućit će svim zainteresovanim besplatno preuzimanje aplikacije „Guide2Sarajevo“ za vrijeme festivala.
 „Guide2Sarajevo“ je turistički audio vodič koji je predstavljen 2017. godine. Riječ je o aplikaciji koja, osim vizuelnog prikaza, nudi i audio vodič za više od 60 objekata od kulturno-istorijskog značaja za Sarajevo. Aplikacija omogućava domaćim i stranim turistima da samostalno upoznaju sve turističke atrakcije Starog Grada i Sarajeva, a prati je i elektronska mapa Sarajeva, koja sadrži i navigaciju.
Preuzimanje aplikacije moguće je sa Google Play i Appstore prodavnica, kao i sa web stranice www.Guide2Sarajevo.com.
 
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije