Navigacija

Objave

Alejandru Gonzálezu Iñárrituu Počasno Srce Sarajeva

Meksički reditelj, producent i scenarista Alejandro G. Iñárritu jedan je od najuspješnijih i najcjenjenijih filmskih stvaralaca današnjice, poznat po pronicljivim, univerzalnim pričama o ljudskom stanju.

Ovom dobitniku dva uzastopna Oscara za najboljeg reditelja - za filmove POVRATNIK i BIRDMAN ILI NEOČEKIVANA VRLINA NEZNANJA - na 25. Sarajevo Film Festivalu biće uručeno Počasno Srce Sarajeva. Nagrada mu će mu biti dodijeljena za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
 
‘’Izuzetno je zadovoljstvo odati priznanje ovom istaknutom autoru koji svaki put iznova odvažno pomjera granice i svoju jedinstvenu viziju pretače u nepredvidive i genijalne filmske priče. Njegovi filmovi, koji se odlikuju posebnim stilom i ritmom, osvajaju i uzbuđuju publiku i kritičare širom svijeta. Radujemo se što ćemo imati priliku da ga ugostimo na 25. Sarajevo Film Festivalu i uručimo mu nagradu Počasno Srce Sarajeva za njegov neizmjerni doprinos istoriji filmske umjetnosti sa bezvremenim, nagrađivanim klasicima koje pravi od početka svoje karijere’’, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.
 
Rediteljski prvijenac Alejandra G. Iñárritua, PASJA LJUBAV,  premijerno je prikazan u programu Semaine de la Critique filmskog festivala u Cannesu 2000. godine i nominovan je za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti za najbolji film na stranom jeziku. Nakon toga snima film 21 GRAM, te film BABEL koji je nominovan za nagradu Oscar u čak sedam kategorija i osvojio je nagradu za najbolju režiju u Cannesu 2006. godine. Slijedi film BIUTIFUL koji je prikazan u takmičarskoj konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu 2010.
 
Iñárritu je prvi latinoamerički filmski stvaralac u istoriji nominovan za nagradu Oscar u kategorijama najbolji reditelj i najbolji producent i prvi Meksikanac koji je osvojio nagradu za najbolji film u Cannesu. Sa filmom BIRDMAN ILI NEOČEKIVANA VRLINA NEZNANJA 2015. godine osvojio je  čak tri Oscara - za najboljeg reditelja, najbolji film i najbolji originalni scenarij - na 87. dodjeli ove prestižne godišnje nagrade Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Naredne godine, sa filmom POVRATNIK, Iñárritu osvaja drugog uzastopnog Oscara za najboljeg reditelja. U skorije vrijeme, Iñárritu je proizveo VR instalaciju CARNE Y ARENA (VIRTUELNO PRISUTNI, FIZIČKI NEVIDLJIVI) koja je predstavljena na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. kao prvi VR projekt uključen u zvaničnu festivalsku selekciju. Odbor guvernera Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti Iñárrituu je za taj projekt dodijelio specijalnog Oscara, inače petu nagradu Oscar u njegovoj karijeri. Ove godine, postao je i prvi latinoamerički filmski stvaralac kojem je povjereno predsjedavanje žirijem Filmskog festivala u Cannesu. 
 
Tokom 25. Sarajevo Film Festivala, Iñárritu će imati Masterclass, a bit će održana i specijalna projekcija njegovog filma BIRDMAN ILI NEOČEKIVANA VRLINA NEZNANJA.
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program