Navigacija

Objave

Ovogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda, Nadav Lapid, dolazi na Sarajevo Film Festival

Nadav Lapid, dobitnik nagrade Zlatni medvjed ovogodišnjeg Berlinalea, dolazi na 25. Sarajevo Film Festival, gdje će biti član žirija Takmičarskog programa - studentski film.

U okviru Programa studentskog filma, a kao dio proslave tridesete godišnjice postojanja Filmske škole Sam Spiegel u Jerusalemu, bit će prikazana retrospektiva njegovih kratkih filmova.

Na festivalu će biti prikazan i njegov najnoviji film, SYNONYMS, koji je osvojio glavnu nagradu Filmskog festivala u Berlinu. Film će biti prikazan u programu Kinoscope. Lapid će prisustvovati projekciji, a potom i učestvovati u razgovoru sa publikom. 

U sklopu ovogodišnjeg programa Talents Sarajevo Lapid će održati i predavanje filmskim stvaraocima u usponu karijere.

Rođen 1975. u Tel Avivu, Izrael, Lapid je studirao filozofiju na Univerzitetu u Tel Avivu. Potom se seli u Pariz, a onda i vraća u Izrael kako bi diplomirao u Školi za film i televiziju Sam Spiegel u Jerusalemu. Njegov debitantski film POLICAJAC osvojio je Specijalnu nagradu žirija na Filmskom festivalu u Locarnu 2011, dok je sa filmom VRTIĆKA VASPITAČICA učestvovao u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu 2014. 

Lapid je dobitnik Ordena viteza iz reda umjetnosti i književnosti koji dodjeljuje Republika Francuska.

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije