Navigacija

Objave

Produkcijski dizajner, oskarovac Eugenio Caballero otvara Talents Sarajevo

Produkcijski dizajner Eugenio Caballero, dobitnik nagrade Oscar® za rad na filmu Guillerma del Tora PANOV LABIRINT, otvorit će program Talents Sarajevo 25. Sarajevo Film Festivala.

Caballero će predavanjem o svom radu poželjeti dobrodošlicu 60 mladih glumaca, reditelja, scenarista, producenata, montažera, filmskih kritičara i direktora fotografije iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

Rođen je u Mexico Cityju, a nakon studija umjetnosti i istorije filma u Firenci, Italija, započeo je karijeru produkcijskog dizajnera u Mexicu gdje je radio na nagrađivanim muzičkim spotovima (MTV nagrada) i kratkim filmovima. Nedugo potom počinje raditi na igranim filmovima kao asistent i scenograf.

 Radio je na oko 30 filmova, od čega je na 20 od njih radio kao produkcijski dizajner. Sarađivao je sa više istaknutih reditelja i rediteljica, uključujući Jima Jarmuscha (GRANICA KONTROLE), Baza Luhrmanna (ROMEO I JULIJA), Sebastiana Cordera (VIJESTI, GNJEV i IZVJEŠTAJ SA EUROPE), Floriju Sigismondi (THE RUNAWAYS), Claudiju Llosa (GLAVU GORE, NE PLAČI), Fernanda Eimbckea (KLUB SENDVIČ) i Carlosa Cuarona (RUDO I CURSI).

Pored nagrade Oscar® za najbolju scenografiju, za rad na filmu PANOV LABIRINT (2006) osvojio je i nagradu Ariel, nagradu Udruženja scenografa (najprestižniju nagradu u ovoj oblasti), nagradu Udruženja filmskih kritičara Los Angelesa, te je nominovan za nagradu BAFTA.

Za rad na filmu J.A.Bayona, NEMOGUĆE, u kojem su uloge ostvarili Naomi Watts, Ewan MacGregor i Tom Holland, osvojio je nagradu Goya, kao i nominaciju za nagradu Udruženja scenarista za 2013. godinu.

Caballero je osmislio vizuelni identitet ceremonije otvaranja zimskih Paraolimpijskih igara u Sochiju koju je režirao Daniele Finzi, sa kojim je 2016. sarađivao i na prestavi LUZIA Cirkusa du Soleil. 

Tri puta je nominovan za nagradu Goya, koju je i osvojio za scenografiju filma SEDAM MINUTA POSLIJE PONOĆI (2016) reditelja J.A.Bayona. Za isti film je nagrađen i nagradama Gaudi, Fenix i Platino.

Za rad na Oscarom® nagrađenom filmu Alfonsa Cuaróna, ROMA (2018), nominovan je za brojne nagrade, uključujući Nagradu udruženja kritičara, Nagradu udruženja scenarista, te nagrade BAFTA i Oscar®.

Caballero je sedam puta nominovan za najprestižniju filmsku nagradu u Mexicu, Ariel, a dva puta ju je i osvojio. Bio je član žirija na brojnim međunarodnim filmskim festivalima. Član je Akademije za filmsku umjetnost i nauke, AMPAS, te meksičke i španske Filmske akademije.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone