Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – igrani film 2019.

Reditelj i scenarist Ruben Östlund (predsjednik žirija), direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu Bero Beyer, direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix, Funa Maduka, glumica Jovana Stojiljković te rediteljica Teona Strugar Mitevska članovi su žirija Takmičarskog programa – igrani film 25. Sarajevo Film Festivala.

Predsjednik žirija

Ruben Östlund (Švedska)

Reditelj, scenarist

Ruben Östlund rođen je 1974. na otočiću Styrsö, na zapadu Švedske. Studirao je grafički dizajn prije nego što je upisao Univerzitet u Gothenburgu gdje upoznaje Erika Hemmedroffa sa kojim će kasnije osnovati produkcijsku kompaniju Plattform Produktion. Strastveni skijaš, Östlund je režirao tri filma o skijanju u kojima je otkrio svoju sklonost dugim kadrovima. Tu sklonost je razvio i usavršio tokom studija filma, i ona ostaje jedan od zaštitnih znakova njegovog autorskog izraza. Östlund se proslavio svojim duhovitim i preciznim prikazima ljudskog društvenog ponašanja, kao i stručnim korištenjem Photoshopa i drugih sličnih softvera za obradu slike u svojim filmovima.

Njegov prvi igrani film, MONGOLOID S GITAROM, koji je producirao suosnivač kompanije Plattform Produktion, Erik Hemmendorff, osvojio je nagradu FIPRESCI na Filmskom festivalu u Moskvi 2005. godine. Film je potom prikazan u kinima u više od 20 zemalja svijeta i na brojnim filmskim festivalima, te je učinio Östlunda međunarodno poznatim. Dvije godine kasnije, sa kratkim igranim filmom INCIDENT KOD BANKE, u kojem je svaki pokret kamere kompjuterski generiran u postprodukciji, na Berlinalu osvaja Zlatnog medvjeda. Njegov treći igrani film, IGRA, premijerno je prikazan u programu Directors' Fortnight filmskog festivala u Cannesu gdje je osvojio nagradu Coup de Coeur. Nakon premijere u Cannesu, film IGRA prikazan je na brojnim drugim svjetskim festivalima, uključujući festivale u Veneciji i Torontu, gdje je osvojio niz prestižnih nagrada. Između ostalog, film IGRA nominovan je za nagradu evropskog parlamenta LUX i osvojio je najprestižniju skandinavsku filmsku nagradu, Nordic Prize.

Njegov četvrti igrani film, TURIST, 2014. godine premijerno je prikazan u programu Un Certain Regard filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija. Film je potom prikazan na brojnim međunarodnim festivalima osvojivši ukupno 16 nagrada za najbolji strani film. Film je nominovan za nagradu Zlatni globus i ušao je u uži izbor za nagradu Oscar, a distribuiran je u preko 70 zemalja svijeta. Rubenov peti igrani film, KVADRAT, osvojio je Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Cannesu 2017. godine i nominovan je za nagradu Oscar® za najbolji film na stranom jeziku.

Bero Beyer (Holandija)

Direktor Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu

Bero Beyer od augusta 2015. obavlja funkciju generalnog i umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. Beyer je prethodno radio kao nezavisni filmski producent u Holandiji. U sklopu svoje kompanije Augustus Film (osnovane 2000.) producirao je niz višestruko nagrađenih filmova, uključujući film RANINO VJENČANJE, koji je premijerno prikazan u programu Semaine de la Critique Filmskog festivala u Cannesu (2002), i prvi palestinski film nominovan za nagradu Oscar, RAJ NA ZEMLJI. Godine 2008 je ko-producirao film rediteljice Annemarije Jacir, SO OVOG MORA, koji je prikazan u Un Certain Regard programu Filmskog festivala u Cannesu i kandidovan je za nagradu Oscar, a na međunarodnom tržištu ga je distribuirala kompanija Pyramide. 

Od januara 2013. do januara 2015. bio je konsultant Holandskog filmskog fonda specijaliziran za umjetnički film i međunarodne koprodukcije. Na tom položaju je surađivao sa etabliranim filmskim rediteljima na razvoju filmskih scenarija i projekta prijavljenih za finansijsku podršku u okviru Screen NL šeme i Programa za manjinske koprodukcije Holandskog filmskog fonda.

 

Funa Maduka (Nigerija)

Direktorica za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije, Netflix 

Funa Maduka direktorica je odjela za razvoj originalnih filmskih sadržaja i akvizicije u medijskoj kompaniji Netflix, gdje u sklopu svojih redovnih obaveza sarađuje sa već etabliranim filmskim stvaraocima i filmskim stvaraocima u usponu iz svih krajeva svijeta. Od dolaska na ovu poziciju, predvodi globalnu ekspanziju kompanije i koordinira uspostavom kataloga izvornih fimskih sadržaja proizvedenih za Netflix u više od 100 zemalja svijeta. Filmovi koje je osigurala za Netflix, kompaniji su donijeli prve nominacije za nagrade Zlatni Globus i Oscar.

Prethodno je u jednoj od vodećih medijskih kompanija, Participant Media, radila na razvoju i vođenju kampanja za filmske i televizijske projekte. Tokom karijere radila je i na rukovodećim pozicijama u globalnoj konsultantskoj firmi McKinsey&Company i u Oprah Winfrey Fondaciji (gdje je četiri godine bila na poziciji šefice studentske službe pri Oprah Winfrey Akademiji za djevojke), te za kampanju bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, u Clinton globalnoj inicijativi, te kao burzovna mešetarka u američkoj investicionoj banci Goldman Sachs.

Diplomirala je historiju na Univerzitetu Cornell, a zvanje magistrice za poslovnu administraciju stekla je na Harvadskoj poslovnoj školi gdje je bila i predsjednica upravnog odbora i predsjednica vijeća studenata. Nagrađivana je filmska radnica, te rediteljica i producentica prvog nigerijskog filma koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu Sundance. Aktivno se zalaže za pravo žena na obrazovanje i učestvuje u inicijativama za osiguravanje prava pristupa izvorima vode.

Jovana Stojiljković (Srbija)

Glumica

Jovana Stojiljković (27) rođena je u Beogradu gdje je napravila prve glumačke korake u školi Nenada Nenadovića, da bi već u trećoj godini srednje škole dobila prvu ulogu u filmu KLIP. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi profesora Dragana Petrovića. 

Prva uloga je sa 11 godina u TV drami MALI POLOŽAJNIK za RTS. U toku studija igra glavnu ulogu u filmu PANAMA u režiji Pavla Vučkovića za koju dobija mnogobrojne nagrade na festivalima u Srbiji. Do sada igrala je u filmovima Olega Novkovića OTADŽBINA, BRANIO SAM MLADU BOSNU S. Koljevića, “Kad ljubav zakasni” I. Stefanovića, u seriji “Senke nad Balkanom” D. Bjelogrlića. U 2018. godini veliki uspjeh postiže serija “Jutro će promeniti sve”, kao i film “Južni vetar” gdje Jovana igra jednu od glavnih uloga.

Zaposlena je u pozorištu “Atelje 212” u Beogradu. Igra u pozorištima “Jugoslovensko dramsko”, “Zvezdara Teatar” i “Boško Buha”.

 

Teona Strugar Mitevska (Sjeverna Makedonija)

Rediteljica

Teona Strugar Mitevska, dijete umjetnika, rođena je 1974. godine u Skopju, Makedonija. U djetinjstvu se bavila glumom, studirala je slikarstvo i grafički dizajn, a potom je završila magistarski studij filma u Tisch školi za umjetnost Univerziteta u New Yorku.

Kao rediteljica je debitirala 2001. sa kratkim filmom VETA, a potom je režirala filmove: KAKO SAM UBIO SVECA (2004), JA SAM IZ TITOVOG VELESA (2007), ŽENA KOJA JE OBRISALA SUZE (2012), TERESA I JA (2013), KADA DAN NIJE IMAO IME (2017) i BOG POSTOJI, ZOVE SE PETRUNIJA koji je snimila 2018, a premijerno je prikazan u takmičarskom programu Filmskog festivala u Berlinu.

Od svoga osnivanja, njena produkcijska kuća SESTRE I BRAT MITEVSKI koproducirala je filmove DRVO DIVLJE KRUŠKE reditelja Nurija Bilgea Ceylana, NOĆNI ŽIVOT reditelja Damjana Kozole i SIERANEVADA u režiji Christija Puiuja.

Francusko ministarstvo kulture 2018. godine odlikovalo ju je Ordenom viteza književnosti. 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala