Navigacija

Objave

U Sarajevu najavljeno otvaranje Cineplexx kina

Austrijska kompanija Cineplexx International u ljeto 2020. godine otvara multipleks kino u Sarajevu. Cineplexx Sarajevo otvara se u partnerstvu s Europe Group te uz podršku Sarajevo Film Festivala.

Cineplexx International će uložiti značajna sredstva i resurse u multipleks kino u Sarajevu, s fokusom na stvaranje najmodernijih dvorana u skladu s visokim standardima kompanije.  Multipleks Sarajevo će imati 8 dvorana sa 1400 sjedišta s lokacijom na Marijin dvoru i poslovnom zgradom na površini oko 5000 metara kvadratnih.

Cineplexx Sarajevo će biti i jedna od lokacija za Sarajevo Film Festival, koji služi kao zajednička platforma za filmski biznis čitave regije, postavljajući visoke standarde u festivalskoj organizaciji, filmskoj promociji i prezentaciji u Jugoistočnoj Europi.

“Vrlo smo ponosni da otvaramo prvo kino u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Kao lideri inovacija posvećeni smo cilju da našim posjetiteljima ponudimo najbolje kino iskustvo, i to je nešto što se od nas i u Sarajevu može očekivati. Cijenimo snažnu podršku Sarajevo Film Festivala, vrsnog lokalnog partnera za naše aktivnosti”, izjavio je Christof Papousek, financijski direktor i managing partner Cineplexx International.

“Otvaranje Cineplexxa u Sarajevu za Bosnu i Hercegovinu imat će nemjerljiv doprinos u kulturnom i ekonomskom smislu. Kao grupaciji, važno nam je da ponudimo i druge sadržaje, prije svega kulturne, kao što je kino koje otvara vodeći regionalni kino prikazivač. Time Cineplexx International, Sarajevo Film Festival i Europe group stvaraju uvjete da grad Sarajevo bude regionalni epicentar kulture, filmske industrije i biznisa, dobre zabave i bržeg razvoja turizma. I ovim putem Sarajevo će biti prepoznatljivo na karti Europe i svijeta kao jedna od najpoželjnijijih kulturnih i turističkih destinacija”, izjavio je generalni direktor Europe group Rasim Bajrović.

“Cineplexx u Sarajevu je značajan iskorak u okviru strategije razvojne i kulturne politike Sarajevo Film Festivala. Podizanje standarda u filmskom biznisu, kvalitete prikazivanja, unaprjeđenje programinga, neki su od ciljeva razvojne politike Sarajevo Film Festivala. Novih 1400 stolica u moderno opremljenim kino dvoranama sa suvremenom tehnologijom i najvišim standardima u kvaliteti kino prikazivanja, u dugoročnom smislu znači osnaživanje kino kulture u BiH, povećanje posjećenosti kina tokom cijele godine, kao i stvaranje nove kino publike”, izjavio je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone