Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa – dokumentarni film 2019.

Emilie Bujès iz Švicarske, Orwa Nyrabia iz Sirije i Nenad Puhovski iz Hrvatske, članovi su žirija Takmičarskog programa – dokumentarni film 25. Sarajevo Film Festivala.

Emilie Bujès (Švicarska)

Umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu

Emilie Bujès od 2017. obavlja funkciju umjetničke direktorice međunarodnog festivala dokumentarnog filma Visions du Réel u Nyonu, za koji je prethodno, od 2012, radila kao programska selektorica. Angažovana je kao programska savjetnica programa Directors' Fortnight filmskog festivala u Cannesu, te kao ekspertica Švajcarskog filmskog fonda visions sud est.

Prethodno je radila kao zamjenica umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala La Roche-sur-Yon (2014–2016) i članica 'Image/mouvement' komisije Francuskog državnog centra za vizuelnu umjetnost (CNAP). Također je radila kao kuratorica u Centru za savremenu umjetnost u Ženevi (2010–2014) i saradnica na planiranju programa različitih filmskih festivala i umjetničkih institucija poput programa Forum Expanded filmskog festivala u Berlinu, Centra za savremenu umjetnost (CAC) u Vilniusu, Festivala alternativnog filma i muzike u Lozani, festivala Transmediale u Berlinu, te umjetničke galerije Forde u Ženevi. Radi kao predavačica u Školi za umjetnost i dizajn u Ženevi i na Univerzitetu za umjetnost u Bernu. Dobitnica je Švajcarske umjetničke nagrade za kuratore za 2014.


Orwa Nyrabia (Sirija)

Umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu

Rođen 1977, Orwa Nyrabia umjetnički je direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu, IDFA. Rođen je u Siriji gdje je radio kao glumac i novinar, prije nego što je 2002, sa partnericom Dianom el Jeiroudi, osnovao prvu nezavisnu kompaniju za produkciju dokumentarnog filma u toj zemlji. Nekoliko godina kasnije, 2008, Nyrabia i El Jeiroudi zajedno pokreću festival dokumentarnog filma DOX BOX koji je ubrzo postao vodeća smotra dokumentarnog filma u arapskom svijetu. Nyrabia se 2012. preselio u Egipat, a godinu dana kasnije u Njemačku gdje je nastavio raditi kao ko-producent na nagrađivanim dokumentarcima poput filmova LUTKE: ŽENA IZ DAMASKA (IDFA, 2007), POVRATAK U HOMS (IDFA, 2013/ Sundance, 2014) i SREBRENA VODA (Cannes, 2014). Nyrabia je bio mentor mnogim talentovanim, neafirmisanim filmskim autorima iz svih krajeva svijeta, te član žirija nekih od najprestižnijih filmskih fondacija i festivala.

Član je Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS), Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA) i Evropske dokumentarističke mreže (EDN). Filmovi na kojima je radio osvojili su niz prestižnih nagrada, uključujući Veliku nagradu žirija festivala Sundance i nagradu Grierson, a osvojio je i niz priznanja za svoj rad poput nagrada George Polk, Nestor Almendors i Katrin Cartlidge. Njegov rad privukao je pažnju brojnih medija, uključujući američki televizijski magazin 60 Minuta, New York Times, Washington Post, Le Monde i druge.


Nenad Puhovski (Hrvatska)

Ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa

Puhovski je jedna od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Filmski autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala, ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.


Rođen je 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Filozofski fakultet te Akademiju dramske umjetnosti. Od 1965. godine amaterski, a od 1973. i profesionalno režira u kazalištu, na filmu i televiziji te kao redatelj potpisuje preko 250 produkcija. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada. Radio je kao stalni dramaturg Teatra &TD, a od 1980. kao nastavnik na Odsjeku filmske i TV režije ADU-a, danas kao redoviti profesor dokumentarne režije. Osnivač je Televizijske katedre i MA studija dokumentarnog filma. Predavao je i mentorirao projekte mladih profesionalaca u Europi, Aziji, Južnoj Americi, Bliskom istoku, Africi i SAD-u. Godine 1997. osniva i vodi Factum, najznačajniju hrvatsku nezavisnu dokumentarnu produkciju. Kao producent potpisao je preko 70 dokumentarnih filmova koji su prikazani na više od 70 festivala. Ti su filmovi, uz niz međunarodnih nagrada, na Danima hrvatskog filma dobili tri Grand prixa i četiri nagrade za najbolju produkciju.
Godine 2005. osniva i kao direktor vodi ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji.


Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba, ordena Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića, godišnje nagrade Albert Kapović koju dodjeljuje Hrvatska udruga producenata (HRUP) te Zlatne medalje za najboljeg producenta na Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BDKF). Za svoj rad na polju dokumentaristike, posebice za  pokretanje i vođenje ZagrebDoxa, 2009. godine dobiva nagradu Europske mreže dokumentarnog filma (EDN) i Medalju Grada Zagreba. Član je Europske filmske akademije.

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala