Navigacija

Objave

I mladi Sarajeva sudjeluju u izboru za dobitnika EFA Nagrade mlade publike

Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point kao predstavnici Bosne i Hercegovine, zajedno sa filmskim institucijama iz 34 zemlje i 55 gradova, u nedjelju, 5. maja sudjeluju u izboru ovogodišnjeg dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije (EFA Young Audience Award 2019).

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade dodjeljuje se osmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po treći put predstavljaju Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point.  

Svaki od 55 gradova oformi žiri mladih, koji će u svakom gradu u isto vrijeme mladi gledati, a onda birati najbolji od tri nominirana filma za EFA Nagradu mlade publike. Ove godine nominirani su filmovi: Borbena djevojčica / FIGHT GIRL (Holandija / Belgija, režija: Johan Timmers), LOS BANDO (Norveška / Švedska, režija: Christian Lo) i Najbolji ortaci / OLD BOYS (Velika Britanija / Švedska, režija: Toby MacDonald).

Odluku o sarajevskom pobjedniku donijet će žiri sastavljen od učenica i učenika sarajevskih osnovnih škola, uzrasta od 12 do 14 godina, kojima je zajednička ljubav prema filmskoj umjetnosti. S njima će o filmovima razgovarati reditelj i scenarist Ademir Kenović, glumica Amila Terzimehić i dramaturginja Asja Krsmanović.

U svakom gradu u kojem se održava glasanje, EFA Nagrada mlade publike pruža mladim učesnicima mogućnost otkrivanja izuzetno kvalitetnih evropskih filmova u kinima. Pod vodstvom filmskih znalaca, oni će diskutirati o evropskim filmovima, razmjenjivati iskustva i za većinu njih po prvi put evropski film prestaje biti teorija, a postaje iskustvo.

Nakon što izaberu najbolji od tri nominirana filma, članovi žirija svake države svoj izbor videom šalju u Erfurt u Njemačkoj, gdje će na ceremoniji biti proglašen pobjednički film. Ceremonija će biti prenošena uživo putem websitea yaa.europeanfilmawards.eu.

Prošle godine EFA Nagradu mlade publike osvojio je film WALLAY Bernia Goldblata (Francuska / Burkina Faso / Qatar).

Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala