Navigacija

Objave

Konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2019.

Konkurs za učešće mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza u programu Talents Sarajevo, koji će se održati u okviru 25. Sarajevo Film Festivala, je otvoren.

Program Talents Sarajevo 2019, koji će se održati u periodu od 17. do 22. augusta ove godine, okupit će mlade glumce, reditelje, scenariste, producente, montažere, filmske kritičare i direktore fotografije iz Jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Grčka, Mađarska, Kosovo*, Makedonija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska) i Južnog Kavkaza (Armenija, Azerbejdžan i Gruzija).


Pokrenut u saradnji sa Međunarodnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, program Talents Sarajevo je u proteklih dvanaest godina izrastao u regionalno mjesto susreta i obuke perspektivnih filmskih radnika. Trinaesto izdanje programa nudi bogat izbor master časova, moderiranih stručnih razgovora i interaktivnih panel diskusija kao i projektnih laboratorija, studio programa i radionica.

Rok za prijave je 20. maj 2019. godine.

Ovogodišnja tema programa Talents Sarajevo je INNOCENCE UN/PROTECTED.

INNOCENCE UN/PROTECTED


Složeni pojam “nevinosti” duboko prožima sferu umjetnosti i kulture. Nalazimo ga u najstarijim mitovima i najsavremenijim medijskim spektaklima, neraskidivo povezanog sa mnoštvom slika, značenja i vrijednosti. Obično ga se prikazuje kao stanje koje treba njegovati i zaštititi od njegove užasavajuće suprotnosti: korupcije i propadanja. Pa ipak, ta pojednostavljena slika skriva paradoks: nevinost nikad nije nevina. Umjesto da u njoj vidimo stanje koje prethodi iskvarenosti, nevinost je društveno kreiran i nametnut pojam koji često prikriva činjenicu da blažena harmonija koju označava nikad i nije postojala.  

 
Filmska se umjetnost često doticala nevinosti i njezine višeznačnosti. Ovogodišnji program Talents Sarajevo posudio je naziv svoje teme od Nevinosti bez zaštite, dokumentarnog filma Dušana Makavejeva o prvom srpskom zvučnom filmu snimljenom pod okupacijom 1942. godine. U filmu, Makavejev (1932-2019) dovodi u pitanje pojam nevinosti u vrijeme ratne katastrofe, kao i (često pretpostavljenu) nevinost umjetnosti i, specifično, filma.


Kako se priče o nevinosti nastavljaju pričati i na ekranu i iza njega, Talents Sarajevo će ove godine istražiti odnos između nevinosti i filma danas. Već sama kompleksnost ideje omogućit će nam da je osvijetlimo iz različitih uglova. Ne zaboravimo da se nevinost često poistovjećuje sa neznanjem: što manje znamo, to smo neviniji. Kao edukativni program, Talents Sarajevo je u središtu još jednog paradoksa: mladim talentima pružamo siguran prostor, ali i znanja koja predstavljaju svojevrsni kraj nevinosti. Nadamo se da ćete nam se – kao budući učesnici Talents Sarajevo – pridružiti u ovoj paradoksalnoj, intrigantnoj i izazovnoj avanturi.

Za više informacija i prijavni obrazac kliknite ovdje.

KONTAKT
Talents Administration,
talents_sarajevo@sff.ba

* Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.

Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.
56 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2021