Navigacija

Objave

"Dobar dan za posao" u Takmičarskom programu Festivala mediteranskog filma u Montpellieru

Film DOBAR DAN ZA POSAO, nastao u produkciji Obala Art Centra iz Sarajeva, nakon što je pozvan u službenu selekciju Busan International Film Festivala u Južnoj Koreji, putuje u Montpellier u Francusku. Film će biti prikazan u Takmičarskom programu 40. CINEMED-a, festivala mediteranskog filma, koji se ove godine održava od 19. do 27. oktobra, a DOBAR DAN ZA POSAO će biti prikazan 21. i 24. oktobra.

Drama DOBAR DAN ZA POSAO u režiji i po scenariju Martina Turka govori o jednoj porodici: Arminu, čovjeku koji nastoji pronaći svoje mjesto u društvu, njegovoj supruzi Jasmini i sinu Edinu, njihovim problemima, nadama i borbi za skladan život. Uloge u filmu ostvarili su poznati bh. glumci Aleksandar Seksan, Maja Zećo, Senad Alihodžić, Ermin Sijamija, Mladen Nelević, Muhamed Hadžović, Adijan Kulovac, Vanesa Glođo, Jasna Žalica, Ejla Bavčić...

 


Direktor fotografije filma je proslavljeni hrvatski snimatelj i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo, a kostimografkinja i scenografkinja Emina Kujundžić. DOBAR DAN ZA POSAO je Turkov drugi igrani film, a slovenački reditelj trenutno radi na trećem.

 

Film DOBAR DAN ZA POSAO, koprodukcija BiH, Turske i Slovenije, produciran je u okviru produkcijske sheme za cjelovečernji film Sarajevo City of Film for Global Screen (Sarajevo grad filma za Global Screen), koju su 2016. pokrenuli Sarajevo Film Festival i Turska radio televizija (TRT). 

 

Prvi put je prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, u programu Pretpremijere.

“Maraton kratkih filmova” u kinu Meeting Point za Dan Grada Sarajeva
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Filmovi iz programa “Sarajevo grad filma” dostupni besplatno online dodatnih sedam dana
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva
Izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma” besplatno online povodom Dana Sarajeva