Navigacija

Objave

Peto izdanje programa Pretpremijere 24. Sarajevo Film Festivala

Kroz svoje tri sekcije programa: Pretpremijere Gala, Pretpremijere Trejleri, Pretpremijere Lab, ovaj program bavi se problematikama i izazovima s kojima se suočavaju regionalni kinoprikazivači i distribucijski sektor, te nudi edukaciju i inovativne ideje kao rješenja.

Program Pretpremijere je pokrenut 2014. godine u okviru industrijske sekcije Sarajevo Film Festivala, s namjerom jačanja mreže regionalnih kina, poboljšanja plasmana, promocije i distribucije filmskih naslova s našeg govornog područja na regionalno tržište. Kroz svoje tri sekcije programa: Pretpremijere Gala, Pretpremijere Trejleri, Pretpremijere Lab, bave se problematikama i izazovima s kojima se suočavaju regionalni kinoprikazivači i distribucijski sektor te nudi edukaciju i inovativne ideje kao rješenja.
 
Peto izdanje programa ponudit će bogat sadržaj kroz sve tri svoje sekcije.
 
U okviru sekcije Pretpremijere Trejlers vodeći regionalni distributeri predstavit će kinoprikazivačima 31 film iz regije i ostatka Europe, koje će publika imati priliku gledati u nadolazećoj sezoni, kao i četri gala premijere za publiku Sarajevo Film Festivala.
 
Kao odraz razvoja programa Cinelink Drame i sve veće popularnosti televizijskih drama, u okviru sekcije Pretpremijere Gala  biće predstavljene tri serije. Publika 24. Sarajevo Film Festivala imat će priliku pogledati uspješnu hrvatsku seriju redatelja Dalibora Matanića NOVINE 2 (16.08.),  srpsku seriju JUTRO ĆE PROMIJENITI SVE (15.08.), čiji su kreatori Goran Stanković i Vladimir Tagić, režiju potpisuju Goran Stanković, Vladimir Tagić i Milica Tomović, norvešku seriju DOMAĆI TEREN (13.08.) redatelja Arilda Andresena i bosanskohercegovački film DOBAR DAN ZA POSAO (14.08.) redatelja Martina Turka, koji je nastao u okviru programa Sarajevo City of Film for Global Screens.
 
Ekipe filmova iz programa Pretpremijere publika i novinari i ove godine imat će priliku susresti i na press junketima koji će se redovno, prije projekcija, održavati na Festivalskom trgu.
 
Sekcija Pretpremijere Lab ponudit će u svom petom izdanju bogat edukacijski program s nizom iskusnih regionalih predavača čiji je ovogodišnji fokus na novim generacijama gledatelja i razvoju publike. Gosti predavači ovogodišnjeg programa Pretpremijere Lab biće Laura Glanville iz Britanskog filmskog institute, Edita Bilaver Galinec iz Udruge Djeca susreću umjetnost. Biće predstavljene i uspješne primjere regionalnih filmskih programa za djecu i mlade kao što su KinoBalon i Kinotrip iz Slovenije, Sedmi kontinent iz Hrvatske, Giffoni Film Festival (Makedonija) i Thessaloniki International Film Festival (Grčka), a Juliette Duret (Cinema Bozar, Belgija), Stefan Kitanov (Cinema House, Bugarska) i Csenkiné Túri Edit (Otthon Mozi, Mađarska) govorit će o sjajnim primjerima dugoročnog investiranja u programe i publiku.
U sklopu Dana ljudskih prava besplatno pogledajte film COLECTIV Alexandera Nanaua
Suočavanje s prošlošću
33 svjetske i 3 međunarodne premijere u BH Film programu
13. Dan ljudskih prava
Dan ljudskih prava na 26. Sarajevo Film Festivalu: u utorak panel diskusija