Navigacija

Objave

Završeno snimanje filmova u okviru projekta Sarajevo grad filma

U okviru projekta Sarajevo grad filma snimljena su četiri kratka filma mladih autora iz regije u produkciji Obala Art Centra, a svi filmovi premijerno će biti prikazani na predstojećem, 24. Sarajevo Film Festivalu koji će biti održan od 10. do 17. augusta.


Big Leap

Tokom proteklog vikenda završeno je snimanje i posljednjeg, četvrtog kratkog filma u okviru projekta Sarajevo grad filma: riječ je o filmu PSETO u režiji Boriše Ćurića, studenta Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, a direktor fotografije je Admir Švrakić iz BiH.

Uz PSETO, u proteklih mjesec dana snimljeni su i filmovi BIG LEAP reditelja Zulfikara Filandre, direktorica fotografije bila je Magdalena Ptiček iz Hrvatske, a montažu je radila Marija Kovačina iz Srbije.


Fikus

Film FIKUS režirao je Andrej Volkashin iz Makedonije, direktor fotografije je bio Dragan Šiša iz Hrvatske, a montažerka filma Marija Kovačina iz Srbije.

Reditelj filma TROJKA je Thanasis Nofotistos iz Grčke, scenaristica Marina Symeou iz Grčke, direktorica fotografije Carmen Tofeni iz Rumunije, a montažer je Saša Peševski iz BiH.

Trojka

Dimitris Tsakaleas, producent iz Grčke, radio je na sva četiri filma u sklopu Producers workshopa.

Uloge u filmovima su ostvarili mladi glumci, studenti kao i profesionalni glumci, a u glumačkoj ekipi filmova su između ostalih Igor Skvarica, Alija Aljović, Benjamin Bajramović, Ernad Prnjavorac, Edin Koja Avdagić, Tatjana Šojić, Nerman Mahmutović, Muhamed Hadžović, Aleksandar Seksan i drugi.



Pseto

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Group, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 

“Maraton kratkih filmova” u kinu Meeting Point za Dan Grada Sarajeva
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Filmovi iz programa “Sarajevo grad filma” dostupni besplatno online dodatnih sedam dana
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva
Izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma” besplatno online povodom Dana Sarajeva