Navigacija

Objave

Žiri za evropski kratki film

Sarajevo Film Festival predstavlja Žiri za evropski kratki film čiji članovi će odlučiti o tome koji će kratki film iz programa Festivala biti nominovan za Nagradu za najbolji kratki film Evropske filmske akademije.

Žiri će proglasiti dobitnika na ceremoniji dodjele partnerskih nagrada 16. augusta. 

ALEC VON BARGEN
vizuelni umjetnik/glumac/pisac (SAD)
Alec Von Bargen je rođen u New Yorku, a studirao je dramsku umjetnost, istoriju umjetnosti i fotografiju. Glumio je u filmovima u kojima su, između ostalih, uloge ostvarili Robert de Niro, Francis Ford Coppola, Gary Walkow, Salim Nayar i Gabriel Beristain, a koji su prikazani na značajnim filmskim festivalima, uključujući festival Sundance i filmske festivale u Cannesu i Berlinu. Adaptirao je nagrađivanu dramsku predstavu CLOSET LAND (Svijet u ormaru), koja je dobila finansijsku potporu meksičkog Državnog fonda za kulturu i umjetnost - tzv. FONCA grant, i napisao dramski tekst TARANTATA sa kojim je uvršten u finalni izbor za dobitnika nagrade Takmičenja dramskih autora Onassis u Grčkoj. Alec je također i priznat vizuelni umjetnik, a za svoje vizuelne radove je osvojio niz nagrada, između ostalih Međunarodnu nagradu za umjetničku fotografiju u Parizu 2017. godine i Međunarodnu nagradu za kolor fotografiju jedanaestog izdanja Pollux Nagrada 2018. Alec trenutno radi kao vizuelni savjetnik za program „Biennale College Cinema“ Filmskog festivala u Veneciji, te je direktor i osnivač umjetničkog kolektiva „The Crema Collective“.

JOHN CANCIANI
umjetnički direktor Međunarodnog festivala kratkog filma Winterthur (Švicarska)
John Canciani je italijansko-britansko-švicarski umjetnik (rođen 1975. u Winterthuru). Radi kao umjetnički direktor Međunarodnog festivala kratkog filma Winterthur, a od 2013. je angažovan i kao kustos kina Cameo, kojim upravlja filmski klub Winterthur, gdje savjetuje urednika kino programa i redovno moderira filmske debate. Završio je magistarski studij za kustose na Univerzitetu za umjetnost u Cirihu i bio urednik 23. broja magazina o radu kustosa “Budućnost kratkog filma” koji je predstavljen na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Oberhausenu. Član je Švicarske filmske akademije, Evropske filmske akademije te upravnih odbora organizacije Pro Shorts i Konferencije autora kratkog filma. Savjetuje fondaciju Swissfilms pri izradi godišnjeg kataloga kratkog filma. John Canciani je radio kao kurator različitih filmskih programa predstavljenih u kabareu Voltaire u Cirihu, Institutu za savremenu umjetnost (ICA) u Londonu, švicarskom kulturnom centru u Parizu i na Filmskom festivalu Ann Arbor, a također je bio član žirija na brojnim filmskim festivalima. Njegov film TOKYO ROCK N ROLL (Tokijski rock’n’roll) iz 2007. je prikazan na 18 filmskih festivala.

RACHEL LANG
rediteljica (Francuska)
Rachel Lang je, nakon što je dvije godine paralelno studirala filozofiju na Univerzitetu Marc Bloch i dramske umjetnosti na Akademiji dramskih umjetnosti u Strazburu, upisala Školu filma IAD (institut des arts de diffusion) u belgijskom gradu Louvain-la-Neuve. Njen diplomski kratki film FOR YOU I WILL FIGHT (Za tebe ću se boriti) iz 2010. je osvojio nagradu “Srebreni leopard” na Locarno Film Festivalu. WHITE TURNIPS MAKE IT HARD TO SLEEP (Zbog bijele repe se teško spava) (2011) je bio njen drugi film i drugi dio filmske trilogije koju je započela diplomskim filmom. Završni film u trilogiji, njen dugometražni prvijenac BADEN BADEN (2016), je snimila u Francuskoj u saradnji sa kompanijom Chevaldeuxtrois. Film je 2016. prikazan u programu Forum Filmskog festivala u Berlinu, a zatim i na preko 50 drugih filmskih festivala širom svijeta. Rachel se trenutno priprema za snimanje svoga drugog dugometražnog igranog filma MON LÉGIONNAIRE (Moj legionar).

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala