Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa - dokumentarni film 2018.LEENA PASANEN

direktorica festivala DOK Leipzig (Njemačka)
Leena Pasanen je karijeru započela 1988. u Finskoj novinskoj agenciji gdje je radila kao reporterka, a zatim i politička komentatorica specijalizovana za praćenje rada parlamenta. Tu se zadržala do 1993. kada se pridružila finskom javnom radio-televizijskom servisu, YLE, gdje je radila kao novinarka, politička komentatorica, redaktorica i voditeljica političkog TV magazina na kanalu YLE TV1. U periodu od 1999. do 2000. bila je direktorica dokumentarnog programa kanala YLE TV1. Kada je YLE pokrenuo nove digitalne kanale preuzela je poziciju programske direktorice zadužene za kulturne, informativne i igrane sadržaje kanala za kulturu, nauku i obrazovanje YLE Teema na kojoj ostaje do novembra 2005. kada postaje direktorica Evropske dokumentarističke mreže u Copenhagenu u Danskoj. Pasanen se vratila u Finsku 2008. kako bi ponovo radila za YLE kao koordinatorica programa, te u programskom odjelu za informacije i kulturu, a zatim i kao koordinatorica i viša savjetnica pri odjelu za odnose sa korisnicima i medijima. Od 2011. do 2014. je radila kao direktorica Finskog instituta u Budimpešti, a istovremeno i kao ataše za kulturu pri finskoj ambasadi u Mađarskoj. Trenutno živi u Leipzigu u Njemačkoj i radi kao izvršna i umjetnička direktorica međunarodnog festivala dokumentarnog i animiranog filma DOK Leipzig. Redovno je angažovana kao ekspertica, tutorica i predavačica na nekoliko obrazovnih programa poput EDN-a, Discovery Campusa, EURODOC-a i Televizijske poslovne škole. Od 1999. je diplomantica EURODOC-a i članica savjetodavnog komiteta Hot Docsa. Također je bila članica odbora IDFA Foruma, INPUT-a i Bonnier novinarskih nagrada u Finskoj i članica žirija na više međunarodnih festivala, uključujući festivale Sundance i IDFA.

LUCIANO RIGOLINI
umjetnički fotograf i producent (Švicarska)
Rođen u italijanskoj enklavi u Švicarskoj 1950, Luciano Rigolini je diplomirao film na Univerzitetu Paris VIII. Međunarodni fotografski ugled je stekao početkom devedesetih godina prošloga stoljeća za radove u kojima je propitivao specifične osobine različitih medija i odnos između fotografije i slikarstva, a koje su teme ostale predmet njegovog istraživanja sve do danas. Od 1995. do 2015. je živio u Parizu gdje je radio za evropski kulturni kanal ARTE kao urednik za nabavku programa, specifično zadužen za izbor autorskih dokumentaraca, pronalaženje novih narativnih formi i podršku nezavisnoj filmskoj produkciji vođenoj duhom inovativnosti i otkrića. Producirao je filmove brojnih reditelja uključujući Chrisa Markera, Alexandera Sokurova, Naomi Kawase, Alaina Cavaliera, Apichatponga Weerasethakula, Tsai Ming – lianga i Laurie Anderson, a također je otkrio brojne mlade talente.

MILA TURAJLIĆ
rediteljica/scenaristica/producentica (Srbija)
Mila Turajlić je rediteljica, producentica i scenaristica filma THE OTHER SIDE OF EVERYTHING (Druga strana svega) koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2017. Film je osvojio 14 nagrada, uključujući prestižnu IDFA nagradu za najbolji dokumentarni film. Bio je to prvi film iz Srbije snimljen u koprodukciji sa HBO Europe, a ostvario je izniman uspjeh u kinima u Srbiji. Milin prvi dugometražni dokumentarac, CINEMA KOMUNISTO, je prikazan na preko 80 filmskih festivala (uključujući Tribeca film festival, Međunarodni festival dokumentarnog filma IDFA i Hot Docs festival) i osvojio je 16 nagrada, uključujući nagradu Gold Hugo i međunarodnu nagradu za kreativno korištenje arhivskog video materijala FOCAL. Mila je studirala političke nauke na Londonskoj školi ekonomije, a filmsku produkciju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Profesionalno iskustvo u području produkcije je sticala radeći na igranim filmovima (AOCALYPTO Mela Gibsona i THE BROTHERS BLOOM Riana Johnsona). Od 2006. radi kao direktorica kompanije Dribbling Pictures. Suosnivačica je beogradskog Festivala evropskog dugometražnog dokumentarnog filma Magnificent 7, a 2015. je postala prva predsjednica udruženja autora dokumentarnog filma Srbije, Dok Srbija.

 

Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 27. Sarajevo Film Festivala
Dodjela nagrada večeras u Narodnom pozorištu