Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa - studentski film 2018.

 

RICHARD KWIETNIOWSKI
Profesor na Londonskoj školi filma (Velika Britanija)
Richard Kwietniowski je scenarista i reditelj rođen u Londonu u englesko-poljskoj porodici. Nakon što je studirao književnost i film na Univerzitetu u Kentu i Univerzitetu Berkeley u Californiji, snimio je više uspješnih kratkih filmova uključujući ALFALFA i FLAMES OF PASSION (Plamen strasti). Osim što je radio za britansku televiziju, snimio je i dva međunarodno distribuirana dugometražna igrana filma: LOVE AND DEATH ON LONG ISLAND (Ljubav i smrt na Long Istandu), u kojem su uloge ostvarili John Hurt i Jason Priestley, i OWNING MAHOWNY (Moćni Mahowny), u kojem su igrali Philip Seymour Hoffman i Minnie Driver. Za svoj rad je nagrađen na filmskim festivalima u Cannesu i Berlinu, a osvojio je i nagrade Njujorškog udruženja filmskih kritičara, američke filmske organizacije US National Board of Review, britanskih organizacija Royal Television Society i D&AD, te Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost BAFTA. Predaje režiju, scenarij i filmsku glumu na nekoliko obrazovnih institucija u Velikoj Britaniji i šire, a učestvovao je u više evropskih inicijativa za razvoj igranog filma. Viši je predavač na Londonskoj školi filma gdje je jedan od supervizora zaduženih za nadzor svih diplomskih filmova.

ANDREA RUDERT
šefica odjela za upravljanje projektima Filmfesta München/selektorica Filmschoolfesta Munich (Njemačka)
Andrea Rudert je studirala pozorišnu umjetnost, te njemačke i američke studije u Minhenu i Veneciji. Nakon nekoliko autorskih projekata u pozorištu i na filmu, te pošto je dvije godine radila u odjelu za inovacije i nove medije Bavarskog fonda za film, 2007. se pridružila Filmskom festivalu u Minhenu (Filmfest München) i radila za više različitih festivalskih odjela. Od 2012. radi kao šefica odjela za upravljanje projektima, a od 2015. i kao dio tima za selekciju filmova iz jugoistočne Evrope. Andrea je i članica selektorskog tima prestižnog festivala studentskog filma, Filmschoolfest Munich, koji se svakog novembra održava u Minhenu. 


NEVEN SAMARDŽIĆ
reditelj (BiH)
Neven Samardžić je rođen u Sarajevu 1986., a 2017. je diplomirao na sarajevskoj Akademiji scenskih umjetnosti. Tokom studija je napisao i režirao nekoliko kratkih studentskih filmova. Realizovao je četiri stand up projekta (u produkciji Magacin Kabarea) i dva muzička videa, a također je radio kao asistent reditelja i reditelj na dokumentarnom serijalu HOĆU KUĆI regionalne tv kuće Al Jazeera Balkans.  Njegov diplomski film ČISTOĆA je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji studentski film 23. Sarajevo Film Festivala.

 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala