Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa - kratki film 2018.

 

KONSTANTINA KOTZAMANI
scenaristica/rediteljica (Grčka)
Konstantina Kotzamani je završila studij filma tek nakon što je stekla zvanje diplomirane farmaceutkinje. Njeni kratki filmovi su premijerno prikazani na vodećim filmskim festivalima, uključujući festivale u Cannesu, Berlinu i Locarnu, i osvojili su brojne međunarodne filmske nagrade. Konstantina je za filmove WASHINGTONIA (2014) i LIMBO (2016) osvojila nagradu za najbolji kratki film Grčke filmske akademije i nominaciju za godišnju nagradu Evropske filmske akademije za najbolji kratki film. Kao stipendistica Fondacije Onassis, Konstantina je nedavno provela godinu dana u Buenos Airesu gdje je u saradnji sa Univerzitetom UCINE (Universidad del Cine de Buenos Aires) pripremala scenarij za svoj prvi dugometražni igrani film TITANIC OCEAN. Brojni festivali su organizovali retrospektivu njenih kratkih filmova, a bila je i članica žirija na više festivala kratkog filma. Njen posljednji kratki film, LIMBO, je 2017. nominovan za nagradu Oscar za najbolji kratki film Američke filmske akademije.

ANTONETA ALAMAT KUSIJANOVIĆ
scenaristica/rediteljica (Hrvatska)
Antoneta Alamat Kusijanović je rediteljica i scenaristica rođena u Dubrovniku. Njen kratki igrani film U PLAVETNILO je nagrađen na 67. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, 30. Festivalu Premier Plans u Angersu, 63. Filmskom festivalu Oberhausen, a film je dobitnik i “Srca Sarajeva” za najbolji kratki film 23. Sarajevo Film Festivala. Antoneta je nominovana za nagradu Oscar za studentski film Američke filmske akademije, a trenutno uz podršku rezidencijalnog Cinéfondation programa Filmskog festivala u Cannesu, Jerusalem Film Laboratorija i intenzivnog stručnog trening programa First Films First priprema svoj prvi dugometražni igrani film MURINA. MURINU produciraju Spiritus Movens, RT Fetures i Sikelia Productions, koproducent je Antitalent. Antoneta je magistrirala režiju na Univerzitetu Columbia u New Yorku.


ENA SENDIJAREVIĆ
filmska autorica (Nizozemska, Bosna i Hercegovina)
Ena Sendijarević (1987) je bosanskohercegovačka filmska autorica sa adresom stanovanja u Amsterdamu. Studirala je film na Univerzitetu u Amsterdamu i Slobodnom univerzitetu u Berlinu, a potom je 2014. diplomirala  scenarij i režiju na Nizozemskoj filmskoj akademiji. Režirala je nekoliko uspješnih kratkih filmova, uključujući filmove TRAVELLERS INTO THE NIGHT (Putnici u noći) iz 2013. i FERNWEH (Nemir) iz 2014. Njen posljednji kratki film IMPORT (Uvoz) je premijerno prikazan u programu Quinzaine des Réalisateurs filmskog festivala u Cannesu 2016. godine, nakon čega je prikazan i na brojnim drugim festivalima širom svijeta. Film je 2017. godine bio zvanični nizozemski kandidat za nagradu Oscar Američke filmske akademije. Ena trenutno završava rad na svom prvom dugometražnom igranom filmu TAKE ME SOMEWHERE NICE (Odvedi me na neko lijepo mjesto).

 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala