Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 2018.

Pod predsjedavanjem iranskog reditelja i scenariste Asghara Farhadija, jednog od najznačajnijih filmskih stvaralaca današnjice i dvostrukog dobitnika Oscara, Žiri Takmičarskog programa - igrani film 24. Sarajevo Film Festivala, okupiće renomirane filmske stvaraoce i umjetnike iz pet zemalja - Irana, Velike Britanije, Hrvatske, Francuske i Gruzije.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 16. augusta.

Sarajevo Film Festival sa ponosom predstavlja članove Žirija Takmičarskog programa - igrani film:

Predsjednik žirija
ASGHAR FARHADI
reditelj/scenarist (Iran)
Asghar Farhadi je rođen 1972. Njegov prvi igrani film DANCING IN THE DUST (2002.) za koji je napisao scenarij i režirao ga, osvojio je nagrade za najboljeg glumca na 25. Moscow International Film Festivalu i nagradu za najbolji film Udruženja filmskih kritičara Rusije, kao i nagradu za najbolji scenarij i režiju na 48. Asian Pacific Film Festivalu. Godinu poslije nastaje BEAUTIFUL CITY (2003.). Uslijedili su FIREWORKS WEDNSDAY (2005.) i ABOUT ELLY (2007.), koji je istovremeno premijerno prikazan na Berlinskom filmskom festivalu i Fajr Film Festivalu u Teheranu te osvojio Srebrenog medvjeda za najboljeg reditelja u Berlinu i Crystal Smirogh za najbolju režiju u Fajru.

Nakon tog filma počinje pisati A SEPARATION koji snima 2010. Film je premijerno prikazan u Berlinu gdje je osvojio Zlatnog medvjeda za najbolji film, Srebrenog medvjeda za glumice i Srebrenog medvjeda za glumce. Bio je to samo početak dugačke liste od 70 međunarodnih nagrada, među kojima su Zlatni globus za najbolji strani film, César za najbolji strani film i, konačno, Oscar za najbolji film na stranom jeziku.

A SEPARATION je postigao međunarodni uspjeh kao ni jedan iranski film do tada. Film se počeo prikazivati u kinima u decembru 2011. u SAD-u i postao jedan od najuspješnijih filmova na stranom jeziku u SAD-u. Iste godine, magazin Time je Asghara Farhadija uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu. Dok se film A SEPARATION prikazivao na različitim festivalima i državama, Asghar Farhadi se s porodicom seli u Pariz da bi počeo raditi na scenariju filma THE PAST, koji je bio njegov prvi film na stranom jeziku. Film je prikazan 2013. na Cannes Film Festivalu. Osvojio je nagradu za najbolju glumicu u Cannesu (Bérénice Bejo) i bio nominiran za Zlatni globus i nagradu César. U Iran se Farhadi vraća 2015., da snima film THE SALESMAN, koji je nagrađen za scenarij i najboljeg glumca (Shahab Hosseini) na Cannes Film Festivalu (2016.). Za ovaj film Farhadi je osvojio drugog Oscara za najbolji film na stranom jeziku.

Nekoliko mjeseci poslije snima svoj najnoviji film EVERYBODY KNOWS (2018.) na španskom jeziku, za koji je na setu ponovo spojio Penélope Cruz i Javiera Bardema. Film je svečano otvorio ovogodišnji, 71. Cannes Film Festival i prikazan je u njegovom takmičarskom programu. Publika Sarajevo Film Festivala će u okviru programa Open Air imati priliku pogledati ovaj film.

JUDITA FRANKOVIĆ BRDAR
glumica (Hrvatska)
Judita Franković Brdar rođena je u Zagrebu. Profesionalnu karijeru započinje projektom KAD ZVONI? Vlatke Vorkapić i Zorana Ferića 2005. Nastavlja uspješnu suradnju s Vorkapić, iz koje izdvajamo predstavu JUDITH FRENCH za koju je dobila sve najvažnije kazališne nagrade te film SONJA I BIK. Od filmskih saradnji izdvajaju se one s Daliborom Matanićem na filmovima MAJKA ASFALTA (njezina prva filmska uloga) i ĆAĆA, a ostvarila je i glavnu ulogu u dramskoj trilogiji POČIVALI U MIRU, koja je emitirana u SAD-u kao dio projekta Walter Presents. U međuvremenu je magistrirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smjer komparativna književnost/kroatistika. Glumački joj se trening bazirao na metodi Michaela Čehova, Leea Strasberga i Jerzya Grotowskog. Glumačku kondiciju održava odlascima na radionice i seminare od kojih izdvajamo radionice tehnike Lessaca, Akrama Khana i Pine Bausch, sudjelovanje u Talent Campusu Sarajevo Film Festivala te ljetni intenziv Meisner tehnike u William Esper studiju u New Yorku 2016.

MIKE GOODRIDGE
umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao (Velika Britanija)
Mike Goodridge je trenutno angažovan kao umjetnički direktor Međunarodnog filmskog festivala i nagrada Macao (IFFAM), čije će treće izdanje biti održano u decembru 2018. Festivalu se pridružio 2017. i rukovodio njegovim iznimno uspješnim drugim izdanjem. Goodridge također radi kao nezavisni filmski producent, a u okrilju svoje novoformirane kompanije Groovy Pictures trenutno surađuje na više projekata u fazi razvoja. Prethodno je bio glavni izvršni direktor kompanije za produkciju, finansiranje i prodaju filma Protagonist Pictures, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, koja je pod njegovim vođstvom proizvela niz hit filmova, uključujući LOVE&FRIENDSHIP, THE FLORIDA PROJECT, THE LOBSTER, HUNT FOR THE WILDERPEOPLE, ’71, CALVARY, THE RIDER, LADY MACBETH, GOD’S OWN COUNTRY i MAGGIE’S PLAN.  Filmovi na kojima je radio kao izvršni producent uključuju AMERICAN HONEY Andree Arnold, THE DISCOVERY u kojem su uloge ostvarili Rooney Mara i Robert Redford, MY OLD LADY u kojem su igrali Maggie Smith i Kevin Kline, te THE DINNER u režiji Orena Movermana. Goodrige je preuzeo upravljanje kompanijom Protagonist Pictures 2012. godine nakon što je 22 godine radio kao novinar specijaliziran za film i filmsku kritiku. Punih 19 godina je bio jedan od vodećih urednika filmskog magazina Screen International, uključujući 12 godina koje je proveo u Los Angelesu radeći kao urednik za Ameriku i tri godine koje je proveo kao urednik u Londonu. Goodridge je od 2012. do 2017. bio i selektor programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala. Autor je više knjiga o kinematografiji, uključujući dvije knjige o filmskim rediteljima, a također je i član britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost, BAFTA, i Evropske filmske akademije.

BRIGITTE LACOMBE
fotografkinja (Francuska)
Brigitte Lacombe je jedna od najuspješnijih svjetskih portret fotografkinja, poznata po svojim uticajnim i razotkrivajućim fotografijama. U prethodne četiri decenije je napravila čuvene, intimne fotografije nekih od najpoznatijih umjetnika, glumaca, političara i intelektualaca. Sarađivala je sa brojnim prestižnim svjetskim magazinima i novinama uključujući Vanity Fair, GQ, The New Yorker, Harper’s Bazaar, Conde Nast Traveler, The Wall Street Journal Magazine, The New York Times Magazine, The Financial Times Magazine, “M” Le Monde i Zeit Magazine. Njeni su radovi izlagani u PHILLIPS Galerijama u New Yorku, Parizu i Londonu, te u Shanghai centru za fotografiju u Kini, Sotheby’s galerijama u Londonu i Qatar muzejima u Dohi. Kao fotografkinja je radila na reklamnim kampanjama za Dior, Pradu, Rolex, Armani, Hermes i Lancome. Lacombe je radila kao specijalna fotografkinja na filmskim setovima brojnih reditelja uključujući Martina Scorsesea, Spikea Jonzea, Bennetta Millera, Lynne Ramsay, Anthonyija Minghellu, Mikea Nicholsa, Sama Mendesa, Alejandra Gonzáleza Iñárritua, Sofiju Coppola, Quentina Tarantina i Michaela Hanekea. Često je pozivaju da fotografiše značajne pozorišne produkcije. Lacombe je 1985. postala prva i jedina stalno zaposlena fotografkinja Lincoln Center teatra u New Yorku i na toj se poziciji zadržala sedam godina. Do sada su objavljene dvije monografije njenih radova i to “Lacombe anima | persona”, koju je 2008. izdala izdavačka kuća Steidl/Dangin, i "Lacombe cinema | theater", koju je 2001. izdala izdavačka kuća Schirmer/Mosel. Trenutno priprema svoju treću knjigu, svojevrsni vizuelni memoar. Među nagradama koje je osvojila se ističu nagrada Eisenstaedt za putopisnu fotografiju iz 2000, nagrada za životno djelo udruženja dizajnera i predstavnika kreativne industrije The Art Directors Club Hall of Fame iz 2010, te nagrada Lucie za životno postignuće u oblasti putopisne fotografije i portreta iz 2012. Lacombe živi u New Yorku.

ANA URUSHADZE
scenaristica/rediteljica (Gruzija)
Ana Urushadze je rođena 11. septembra 1990. u Tbilisiju u Gruziji. Diplomirala je 2013. na Državnom univerzitetu za pozorište i film Shota Rustaveli. Napisala je i režirala više kratkih filmova, među kojima i ONE MAN LOVED ME (2012) i IDEAS (2010). Njen debitantski dugometražni igrani film SCARY MOTHER (Strašna majka) je osvojio nagradu „Srce Sarajeva“ za najbolji film 23. Sarajevo Film Festivala. Film je također osvojio Cineuropa nagradu na Sarajevo Film Festivalu 2017. Na Asia Pacific Screen Awards 2017 film je osvojio nagradu za najbolju glumicu (Nato Murvanidze) i Jury Grand Prize; na Gijón International Film Festivalu (2017) nagrađen je za najboljeg snimatelja (Konstantin Esadze) i režiju; na Locarno International Film Festivalu (2017) Urushadze je osvojila nagrade za najbolji prvi igrani film i prvu nagradu Žirija mladih; na Mumbai Film Festivalu u međunarodnoj konkrenciji Urushadze je osvojila specijalno priznanje žirija (2017); na San Francisco International Film Festivalu (2018) osvojila je Golden Gate nagradu za Novog reditelja.

 
Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala