Navigacija

Objave

“Hladni rat“ Pawela Pawlikowskog otvara 24. Sarajevo Film Festival

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala biće otvoreno 10. augusta filmom HLADNI RAT oskarovca Pawela Pawlikowskog, koji je za ovo ostvarenje nagrađen za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu.

HLADNI RAT koji je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, publici Sarajevo Film Festivala će, u okviru programa Open Air, predstaviti reditelj Pawel Pawlikowski, a film će biti simultano prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo.

Dan nakon otvaranja Sarajevo Film Festivala publika će imati priliku da razgovara sa Pawlikowskim u okviru programa Kafa sa...

Biće ovo njegova druga posjeta Sarajevo Film Festivalu. Podsjećamo, Pawlikowski je 2014, u okviru 20. izdanja Festivala, predstavio film IDA, koji je potom nagrađen Oscarom.

Film HLADNI RAT govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, HLADNI RAT opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Uloge u filmu su ostvarili: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi. Poljsku je napustio sa 14 godina. Živio je u u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu.

Početak njegove karijere obilježili su dokumentarni filmovi koje je radio za BBC uključujući FROM MOSCOW TO PIETUSHKI, DOSTOEVSKY’S TRAVELS, SERBIAN EPICS i TRIPPING WITH ZHIRINOVSKY. Ova ostvarenja osvojila su brojna priznanja uključujući Emmy i Prix Italia.

Godine 1998 Pawlikowski se okreće igranoj formi. Snima niskobudžetni TV film TWOCKERS, a nakon njega slijede dva dugometražna igrana filma LAST RESORT i MY SUMMER OF LOVE koje je režirao i za koje je napisao scenarij.

Oba filma osvojila su BAFTA nagrade te niz drugih priznanja na festivalima širom svijeta.

Nakon toga snimio je 2011. THE WOMAN IN THE FIFTH.

Uslijedio je film IDA koji je nagrađen Oscarom za najbolji strani film te nizom drugih prestižnih nagrada. Rad na filmu IDA vratio ga je 2013. godine u Poljsku gdje i danas živi i predaje u Wajda školi. 

"COLD WAR" OFFICIAL TRAILER - 2018 from Opus Film on Vimeo.


***

PRESS

“Blještavo ostvarenje Joanne Kulig koja je ovu ulogu odigrala tako snažno da zaslužuje biti prozvana modernom Jeanne Moreau. Ovaj film odiše predanom energijom i političkom relevantnošću.”
Nick James, Sight & Sound

“Prštava kao Jeanne Moreau iz mladih dana, Kulig je životna sila ovog filma. ”
Tim Robey, Telegraph 4****

“Ovo je film tijela, a ne duha. Pawlikowski je liričan, misteriozan filmski umjetnik sa nevjerovatnim osjećajem za vizuelno.”
Steve Pond, The Wrap

“Misteriozan, vizuelno očaravajući film sa fantastičnom muzikom. Eliptična, fragmentirana priča epskog karaktera o zarobljenosti i bijegu. Pawlikowski je brilijantno osmislio, a Lukasz Zal snimio fantastične izvedbe muzičkog ansambla.”
Peter Bradshaw, The Guardian 4****

“Fantastičan dašak prošlosti –  film koji svojom energijom i lirikom podsjeća na slavne dane novog talasa evropskog filma. Decenijama duga romantična drama koja ni u jednom trenutku ne gubi svoj ironični žalac. Pawlikowski se može uporediti sa Milosem Formanom, Jirijem Menzelom i Françoisom Truffautom na početku njihovih karijera. Film ni u jednom trenutku ne gubi svoj intimni i razigrani duh, cijelom dužinom je prožet smirenim humorom.”
Geoffrey McNab, The Independent

“Gorko-sladak i nepodnošljivo ljubak. Zbog eklektične muzike u rasponu od tradicionalnih ‘planinskih’ napjeva i sovjetskih himni agrarnoj reformi, do klasičnih kompozicija, odlomaka Georgea Gershwina i drugih jazz numera sve do Billa Haleya i njegovih Cometsa - ovo je prava poslastica za muzikologa.”
Leslie Felperin, THR

“Vjerovatno će osigurati mjesto na repertoaru arthouse kina širom svijeta. Zadovoljstvo je gledati Kulig koja sa opuštenim magnetizmom mlade Jeanne Moreau, poput evropske Jennifer Lawrence, u filmu prolazi kroz različita raspoloženja i stavove. Hladni rat je otrežnjujuće potresna studija razočarenja i nesigurnosti koje mogu uzrokovati navodni novi počeci. Romansa u kojoj je novi početak nemoguće razlikovati od kraja.”
Guy Lodge, Variety

“HLADNI RAT je fantastičan, sofisticiran film. Što se tiče vizuelnog dojma, rad kamere je uzbuđujuće fluidan.”
Finn Halligan, Screen

 
Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji