Navigacija

Objave

Počelo snimanje filmova u okviru projekta Sarajevo grad filma

U okviru projekta Sarajevo grad filma u utorak je počelo snimanje prvog, od četiri kratka filma mladih autora iz regije u produkciji Obala Art Centra. Svi filmovi će se snimati u Sarajevu od 15. do 30. maja.

Foto: reditelji Thanasis Nofotistos, Zulfikar Filandra, Andrej Volkashin i Boriša Ćurić

Film BIG LEAP režira Zulfikar Filandra iz BiH, direktorica fotografije je Magdalena Ptiček iz Hrvatske, a montažu će raditi Marija Kovačina iz Srbije.

Režiju filma FIKUS potpisuje Andrej Volkashin iz Makedonije, direktor fotografije je Dragan Šiša iz Hrvatske, a montažerka filma je Marija Kovačina iz Srbije.

Reditelj filma TROJKA je Thanasis Nofotistos iz Grčke, scenaristica je Marina Symeou iz Grčke, a direktorica fotografije je Carmen Tofeni iz Rumunije.

Film PSETO režira Boriša Ćurić student Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo, a direktor fotografije je Almir Đikoli iz BiH.

Dimitris Tsakaleas, producent iz Grčke, će raditi na sva četiri filma u sklopu Producers workshopa. 

Uloge u filmovima će ostvariti mladi glumci, studenti kao i profesionalni glumci, a u glumačkoj ekipi filmova ove godine su između ostalih Igor Skvarica, Alija Aljović, Benjamin Bajramović, Ernad Prnjavorac, Edin Koja Avdagić, Tatjana Šojić, Sanin Milavić, Muhamed Hadžović, Aleksandar Seksan i drugi.

Filmovi će premijerno biti prikazani na 24. Sarajevo film festivalu, u augustu ove godine.

Glavni partner projekta Sarajevo grad filma je Atlantic Grupa, a projekat je podržalo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

 
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone