Navigacija

Objave

EFA Nagrada mlade publike dodijeljena filmu “Wallay“ Bernia Goldblata

Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point su, zajedno sa filmskim institucijama iz 36 zemalja i 45 evropskih gradova u nedjelju organizovali Dan filma za mladu publiku kada je i odabran ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije - WALLAY Bernia Goldblata (Francuska/Burkina Faso/Qatar).

Za pobjednički film najviše glasova upravo je dao i sarajevski žiri.

Svaki od 45 gradova oformio je mladi žiri čiji članovi su tokom dana pogledali 3 nominovana filma, sudjelovali u razgovorima o filmovima te glasali za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donio je žiri koji su sačinjavali mladi filmoljupci, učenici sarajevskih osnovnih škola uzrasta od 12 do 14 godina.

Dan filma za mladu publiku u Meeting Pointu protekao je uz mnoštvo zanimljivih razgovora sa bh. glumicom Jasnom Žalicom, rediteljkom Aidom Begić i glumcem Enisom Bešlagićem.

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor, a ove godine u konkurenciji su, pored pobjedničkog filma bili: GIRL IN FLIGHT, Sandre Vannucchi (Italija/Francuska) i HOBBYHORSE REVOLUTION, Selme Vilhunen (Finska).

Po završetku gledanja filmova i brojnih pratećih sadržaja, mlada sarajevska publika glasala je za svog favorita nakon čega su rezultati proslijeđeni u Erfurt (Njemačka) gdje su zbrojeni zajedno sa glasovima iz ostalih gradova.

Po završetku događaja svi učesnici su dobili certifikat Evropske filmske akademije kao dokaz učešća u programu.

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival