Navigacija

Objave

O EFA nagradi mlade publike i ove godine odlučuje sarajevski žiri

Sarajevo Film Festival će zajedno sa filmskim institucijama iz 36 zemalja i 45 evropskih gradova u nedjelju, 6. maja organizovati Dan filma za mladu publiku kada će biti odabran i ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije, EFA Young Audience Award 2018.

Nagrada mlade publike za najbolji evropski film za mlade dodjeljuje se po sedmi put u sklopu Evropske filmske nagrade (EFA), a Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu po drugi put predstavljaju Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point. 

Svaki od 45 gradova oformit će mladi žiri koji će tokom istog dana pogledati 3 nominovana filma, sudjelovati u razgovorima o filmovima te glasati za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donijet će žiri kojeg sačinjavaju učenici sarajevskih osnovnih škola (uzrasta od 12 do 14 godina).

Filmove nominirane za Nagradu odabrao je međunarodni odbor, a ove godine riječ je o sljedećim ostvarenjima: GIRL IN FLIGHT (Italija / Francuska), HOBBYHORSE REVOLUTION (Finska), WALLAY (Francuska / Burkina Faso / Qatar). Po završetku događaja svi učesnici će biti dobiti certifikat Evropske filmske akademije kao dokaz učešća u programu.

Nakon svakog filma predviđena je diskusija o pregledanom filmu, a sa mladim žirijem će ove godine razgovarati glumica Jasna Žalica, glumac Enis Bešlagić i rediteljica Aida Begić.

Po završetku gledanja filmova, mlada publika glasa te se njihovi glasovi šalju u Erfurt, Njemačka, gdje se zbrajajuju zajedno sa glasovima iz ostalih gradova. Film koji dobije najviše glasova osvaja nagradu. 

Dodjelu nagrade koja će se održati 6. maja u Erfurtu biće moguće pratiti putem live streama na: www.yaa.europeanfilmawards.eu.

Prošlogodišnji učesnici iz 37 evropskih gradova, nakon što su se sumirali glasovi iz svih zemalja učesnica, za dobitnika EFA Nagrade 2017 zajednički su odabrali film GOODBYE BERLIN.

 
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu
Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije