Navigacija

Objave

Vraća se Sarajevo grad filma!

Danas je objavljen novi poziv za učešće u Sarajevo grad filma. Ovaj projekat nudi priliku mladim filmskim stvaraocima iz regije da surađuju na projektima kratkog filma, kao i njihovo financiranje, produkciju i prikazivanje.

Posljednji put kada smo imali projekat Sarajevo grad filma bilo je od 2007. do 2013. godine kada je financirano ukupno 25 kratkih filmova. Na njima je radilo 300 mladih režisera, scenarista, producenata, glumaca, snimatelja, montažera i kompozitora iz 12 zemalja regije. 

U ovom novom izdanju, timovi filmskih stvaraoca koji su učestvovali u Talentima Sarajeva izabrat će maksimalno četiri projekta. Filmovi će se snimati u proljeće 2018. a premijerno će biti prikazani na 24. Sarajevo film festivalu u augustu iste godine. 

Cilj projekta Sarajevo grad filma jeste da otkrije, da podršku i promovira talenat filmskih stvaralaca u Bosni i Hercegovini i široj regiji, te omogući njihovu suradnju. Pošto se svi filmovi snimaju u Sarajevu, zapošljavanjem do 100 ugovorenih filmskih stručnjaka na period od 15 do 60 dana snimanja i post-produkcije projekat će pomoći i razvoj i održivost filmske industrije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Jovan Marjanović, šef industrijskog segmenta Sarajevo film festivala, izjavio je sljedeće: 

„Poticanjem saradnje između filmskih stvaralaca u regiji, ali i preko regionalnih granica, nadamo se da ćemo podići svijest o važnosti ulaganja u umjetnost i filmsku produkciju. Sarajevo grad filma na veoma praktičan način pokazuje snagu kulture kao važnog oblika komunikacije i dijaloga sa regijom i ostatkom Evrope“.

Sarajevo grad filma, ukratko:

Projekt je otvoren za učesnike iz prethodna četiri izdanja Talenata Sarajevo. Dopušteno je da u tim budu uključena maksimalno dva člana koji nisu učestvovali u Talenti Sarajevo. 

Svaki film će raspolagati budžetom od 15,000 EUR, koji će osigurati Festival, i imat će tri dana da snimi film.

Odabranim projektima će Festival dodijeliti koordinatora projekta koji će pomoći u pred-produkciji i nadgledati projekat do njegovog završetka.

Timovi će učestvovati u razvoju scenarija zajedno sa producentima scenarija od januara 2018. do početka snimanja. Osim toga, organizirat će se radionica za producente.

Post-produkcija će se dešavati u Sarajevu, uz koordinaciju producenta Sarajevo Film Festivala koji je zadužen za projekt.

Filmovi će se premijerno prikazivati na 24. Sarajevo Film Festivalu u augustu 2018. Tokom festivala, filmski stvaratelji će se angažirati na promotivnim manifestacijama i aktivnostima vezanim za premijeru njihovih filmova. 

Sarajevo Film Festival će preuzeti obavezu cirkuliranja i distribucije filmova tokom jesenjeg kruga festivala 2018.

Period podnošenja prijava počinje sada, a završava 1. decembra. U decembru će biti poznato koje prijave su prihvaćene.

Cjelovita pravila i propisi se mogu naći na on www.sff.ba.

Sarajevo Grad Filma podržava Atlantic Grupa i Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo.

“Maraton kratkih filmova” u kinu Meeting Point za Dan Grada Sarajeva
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Filmovi iz programa “Sarajevo grad filma” dostupni besplatno online dodatnih sedam dana
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva
Izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma” besplatno online povodom Dana Sarajeva