Navigacija

Objave

Takmičarski program - igrani film: TAOCI

U okviru takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala večeras je prikazan film TAOCI, gruzijskog reditelja Reze Gigineishvilija.

Sovjetska Socijalistička Republika Gruzija 1983. godine. Pripreme za Nikino i Anino vjenčanje, koje njihove elitne porodice doživljavaju kao veliki dan, u punom su zamahu. Međutim, mladenci i njihovi prijatelji pripreme koriste kao paravan iza kojeg kuju planove za odvažan bijeg iz Sovjetskog Saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče sprovesti najrizičniji mogući plan: otmeti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

Režija: Rezo Gigineishvili

Uloge: Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Tina Dalakishvil, Irakli Kvirikadze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze, Ekaterine Kalatozishvili

Rezo Gigineishvili

2017 – MDZEVLEBI / HOSTAGES

2015 – BEZ GRANITS / NO BORDERS

2012 – LYUBOV S AKTSENTOM / LOVE WITH ACCENT

2006 – ZHARA / HEAT

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA