Navigacija

Objave

Takmičarski program - igrani film: TAOCI

U okviru takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala večeras je prikazan film TAOCI, gruzijskog reditelja Reze Gigineishvilija.

Sovjetska Socijalistička Republika Gruzija 1983. godine. Pripreme za Nikino i Anino vjenčanje, koje njihove elitne porodice doživljavaju kao veliki dan, u punom su zamahu. Međutim, mladenci i njihovi prijatelji pripreme koriste kao paravan iza kojeg kuju planove za odvažan bijeg iz Sovjetskog Saveza. Njihov cilj je da pobjegnu iz svog klaustrofobičnog okruženja, istraže slobodni svijet i riješe se uskogrudog svjetonazora svojih roditelja. Dan nakon vjenčanja, Nika i Ana odluče sprovesti najrizičniji mogući plan: otmeti avion na lokalnoj liniji između Tbilisija i Batumija i prisiliti pilota da sleti u Turskoj, najbližoj destinaciji izvan granica Istočnog bloka. Međutim, nakon što avion uzleti, a pritisak se ubrzano povećava, svi planovi otmičara amatera padaju u vodu.

Režija: Rezo Gigineishvili

Uloge: Merab Ninidze, Darejan Kharshiladze, Tina Dalakishvil, Irakli Kvirikadze, Giga Datiashvili, Giorgi Grdzelidze, George Tabidze, Giorgi Khurtsilava, Vakhtang Chachanidze, Ekaterine Kalatozishvili

Rezo Gigineishvili

2017 – MDZEVLEBI / HOSTAGES

2015 – BEZ GRANITS / NO BORDERS

2012 – LYUBOV S AKTSENTOM / LOVE WITH ACCENT

2006 – ZHARA / HEAT

Održana svjetska premijera filma MEĐU BOGOVIMA
Održana regionalna premijera filma TRI KILOMETRA DO KRAJA SVIJETA
Održana svjetska premijera filma MAJKA MARA
Održana regionalna premijera filma REDAKCIJA
Održana regionalna premijera filma SELO POKRAJ RAJA