Navigacija

Objave

GOOD DAY'S WORK će biti produciran u okviru SCF GS

Tokom prošlogodišnjeg filmskog festivala, festival i TRT TV Movies su pokrenuli produkcijsku shemu za cjelovečernji film nazvanu Sarajevo City of Film for Global Screen - SCF GS. Na 23. Sarajevo Film Festivalu je objavljeno koji film će biti produciran u okviru SCF GS. Radi se o filmu A GOOD DAY'S WORK slovenačkog redatelja Martina Turka.

Sarajevo City of Film for Global Screen je pilot projekt za produkciju mikro-budžetnih filmova namijenjenih široj publici, čiji je cilj razvoj projekata fikcije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

A Good Day's Work je društvena drama bazirana na likovima, koja prati Andreja, običnog čovjeka koji nastoji pronaći svoje mjesto u životu. Njegova priča govori o tome kako je devalvacija ljudskog integriteta jedna od najbolnijih posljedica svake krize.

Radnja filma se odvija u Sarajevu, gdje će snimanje započeti krajem oktobra, a direktor fotografije će biti proslavljeni hrvatski kinematograf i reditelj videospotova Radislav Jovanov Gonzo. Proces odabira glumaca je u toku. 

Martin Turk, rođen 1978, je diplomirao na Akademiji za pozorište, radio film i televiziju u Ljubljani (AGRFT). Autor je više nagrađivanih kratkih filmova koji su prikazivani širom svijeta, uključujući EVERY DAY IS NOT THE SAME, koji je premijerno prikazan u okviru Directors' Forthnight programa festivala u Cannesu. Godine 2009. je sa svojim projektom FEED ME WITH YOUR WORDS (2012) odabran za Cannes Cinéfondation Residence. A Good Day's Work će biti Turkov drugi igrani film, a trenutno radi i na trećem, čije se snimanje planira za 2018.

Mirsad Purivatra, Direktor Sarajevo Film Festivala, kaže:

„Sarjevo City of Film for Global Screen nudi filmskim stvaraocima iz naše regije priliku da u kratkom roku osiguraju financiranje filma, da ga brzo snime, i da ga prikažu širokoj publici i na TV-u i u kinu. Prema tome, nismo iznenađeni, nego smo jako zadovoljni što primjećujemo snažan interes i veliki broj prijava. Jedva čekamo da dogodine vidimo gotov film i nadamo se da ćemo ga prikazati publici na 24. Sarajevo Film Festivalu“.

Martin Turk, reditelj filma, kaže:

„Želio sam prikazati čovjeka koji nastoji ostati pošten i ponosan, bez obzira na to što sve ide po krivu. Radi se o projektu koji ima dugu historiju jer sam ga počeo pisati kao kratki film prije šest godina. Ali čini se da je projekat počeo živjeti vlastiti život, i trebao je rasti i putovati kako bi našao pravo mjesto da postane stvarnost. Našao je Sarajevo kao to pravo mjesto, i jako sam uzbuđen da prihvatim ovaj novi izazov, novo iskustvo, sa novim ljudima i na novom mjestu.

Ibrahim Eren, Generalni direktor, TRT, kaže:

„Naše zanimanje za Sarajevo Film Festival je odraz kulturnog naslijeđa koji je zajednički Turskoj i zemljama Balkana. Filmska industrija na neki način predstavlja spoj kulture i ekonomije, i mi smatramo da je partnerstvo TRT-a i SFF-a početak koji ima veliki potencijal. Kroz ovaj projekt možemo podržati kreativnost i filmske talente na Balkanu, a u isto vrijeme približiti odabrani film publici jedne od najvećih TV mreža u regiji i u Evropi.

Sarajevo City of Film for Global Screen će u potpunosti financirati odabrani projekt iznosom od 200.000 eura u gotovini, i podržava razvojni proces, nadzire produkciju i pomaže plasirati projekt na međunarodnom tržištu. Osim toga, filmskim stvarateljima se nude pažljivo osmišljen program koji omogućuje pristup ekspertizi na različitim nivoima, kao i individualnom mentorstvu tokom cijelog procesa produkcije. Jedan od ciljeva SCF GS je da promovira sve jaču vezu između TV i tržišta cjelovečernjih filmova, kako na umjetničkom nivou, tako i na nivou produkcije.

“Maraton kratkih filmova” u kinu Meeting Point za Dan Grada Sarajeva
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Filmovi iz programa “Sarajevo grad filma” dostupni besplatno online dodatnih sedam dana
Novi Östlundov film u službenoj selekciji festivala u Cannesu, koproducent Obala Art Centar iz Sarajeva
Izbor filmova iz projekta “Sarajevo grad filma” besplatno online povodom Dana Sarajeva