Navigacija

Objave

Svečanu ceremoniju otvaranja vodit će glumica Amila Terzimehić

23. Sarajevo Film Festival biće otvoren u petak 11. avgusta nizom svečanih događaja koji će u noći otvaranja okupiti brojne goste, publiku i prijatelje Sarajevo Film Festivala.

Već tradicionalno, svečana ceremonija otvaranja biće održana u Narodnom pozorištu Sarajevo.  Sarajevo Film Festival, kao festival otkrića novih generacija koje će u budućnosti predvoditi regionalnu kinematografiju, s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta upravo uspješnim filmskim umjetnicima mlade generacije, kao znak podrške i promocije mladih regionalnih filmskih snaga. Čast da vodi svečanost otvaranja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je ove godine glumici Amili Terzimehić. 

Amila Terzimehić mlada je bh. glumica koja je do sada ostvarila vrlo uspješnu karijeru u pozorištu i filmu, kako u BiH tako i internacionalno. Diplomirala je 2011. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je bila izabrana za studentkinju generacije, u klasi prof. Ermina Brave i doc. Džane Pinjo. Njen uspon kao glumice sarajevska publika ima priliku pratiti u predstavama koje se nalaze na repertoaru SARTR-a (“1984″, “Strah i bijeda Trećeg rajha”, “Odette&Odile”, „Životinjska farma“, „Prst“, „Bio je lijep i sunčan dan“), „Sve se nekako preživi osim smrti“, te u predstavi „Mali mi je ovaj grob“ Dine Mustafića za koju je 2015. na festivalu Susreti pozorišta BiH u Brčkom dobila nagradu za najbolju mladu glumicu.  No, ono čime je ova talentovana dvadesetosmogodišnja glumica skrenula pažnju šire javnosti jeste saradnja sa glumcem Piercem Brosnanom na filmu “Novembar Man” Rogera Donaldsona. 

U svojoj karijeri Terzimehić je ostvarila zapažene uloge i u brojnim filmovima domaće i strane produkcije u BiH, Srbiji, Italiji, Turskoj, SAD, Njemačkoj, Indiji… Danas Amila Terzimehić radi na Akademiji scenskih umjetnosti kao saradnica iz prakse na predmetu Ples. 

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu. 

 
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
Renomirani filmski autori i večernje projekcije nagrađivanih filmova na Slano Film Days
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih
Peterostruki Oskarovac predvodi listu predavača na Slano Film Days