Navigacija

Objave

"Druga strana nade" Akija Kaurismäkija otvara 23. Sarajevo Film Festival

Sarajevo Film Festival 2017. biće otvoren 11. augusta filmom DRUGA STRANA NADE Akija Kaurismäkija projekcijama u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu Raiffeisen.

Ovo izuzetno filmsko ostvarenje kojim se, nakon šest godina, na velika platna vratio majstor sedme umjetnosti Kaurismäki, predstavlja svojevrstan tematski nastavak filma LE HAVRE iz 2011. godine kojim je otvoren 17. Sarajevo Film Festival.

Film DRUGA STRANA NADE je premijerno prikazan na ovogodišnjem Internacionalnom filmskom festivalu u Berlinu gdje je osvojio najznačajniju nagradu za režiju Srebrenog medvjeda, izazivajući jednako oduševljenje i kod publike i kod filmskih kritičara.

Nedvojbeno se radi, kako kritičari opisuju Kaurismäkijevo djelo, o gorkoj-slatkoj drami, koja, pričajući o aktuelnoj, mračnoj temi izbjeglištva, zapravo govori o snazi iskrenog, ljudskog suosjećanja i to s humorom, kroz mnoštvo nezaboravnih tužno-smiješnih karaktera i situacija. Hroničar marginaliziranih glasova, kako kritičari često nazivaju Kaurismäkija, ovim filmom je još jednom potvrdio svoj izuzetni talent da jednostavnim i nepretencioznim filmskim jezikom dopre do srca publike.

Sarajevskoj publici ostvarenje Akija Kaurismäkija predstaviće glumci Simon Al-Bazoon i Sherwan Haji.



DRUGA STRANA NADE / TOIVON TUOLLA PUOLEN / THE OTHER SIDE OF HOPE
Finska, Njemačka, 2017, 98 min.
Režija: Aki Kaurismäki
Uloge: Sherwan Haji, Sakari Kuosmanen, Janne Hyytiäinen, Ilkka Koivula, Nuppu Koivu, Simon Hussein Al-Bazoon, Niroz Haji, Kaija Pakarinen

Bježeći iz ratom razorene zemlje, s planom da u Finskoj zatraži azil, Sirijac Khaled stiže u helsinšku luku sakriven u kontejneru s ugljem. Zbunjen i frustriran monolitnim birokratskim aparatom s kojim se suočava, Khaled bježi iz azilantskog centra. Lutajući ulicama upoznaje Wikströma, bivšeg prodavača košulja koji je nedavno napustio ženu alkoholičarku i započeo novi život kao vlasnik ugostiteljskog lokala. Njih dvojica će se međusobno pomagati u prevazilaženju problema s kojim se suočavaju u svojim nepoznatim i često zbunjujućim novim životima.



RIJEČ KRITIKE

Nova doza poetičnog realizma vještog hroničara života sa margina društva.
Cinevue

Zanimljiv, sladak i često iznimno smiješan film.
Indiewire

Đavolski smiješan.
The Guardian

Beskrajno smiješan...naprosto impresivan.
The List

Božanstven.
The Telegraph

Duboko human.
Time Out




BIOGRAFIJA REDITELJA
Aki Kaurismäki rođen je 1957. godine u Orimattili, Finska. Karijeru je započeo kao koreditelj na filmovima svog starijeg brata Mike Kaurismäkija. Njegov prvi samostalni rediteljski uradak bio je film CRIME AND PUNISHMENT, zasnovan na istoimenoj knjizi Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, ali s radnjom smještenom u savremeni Helsinki. Značajniju međunarodnu slavu stekao je zahvaljujući saradnji na više svojih filmova s rock bendom Leningrad Cowboys. Njegov najpoznatiji film THE MAN WITHOUT PAST je 2002. godine osvojio Veliku nagradu i Nagradu ekumenskog žirija Filmskog festivala u Cannesu, a 2003. godine nominiran je za nagradu Oscar za najbolji film na stranom jeziku. S filmom THE OTHER SIDE OF HOPE osvojio je nagradu Srebreni medvjed za najbolju režiju Filmskog festivala u Berlinu 2017. godine.


FILMOGRAFIJA REDITELJA
2017 – TOIVON TUOLLA PUOLEN / THE OTHER SIDE OF HOPE
2011 – LA HAVRE
2002 – MIES VAILLA MENNEISYYTTÄ / THE MAN WITHOUT A PAST
1999 – JUHA
1996 – KAUAS PILVET KARKAAVAT / DRIFTING CLOUDS
1990 – TULITIKKUTEHTAAN TYTTÖ / THE MATCH FACTORY GIRL
1990 – I HIRED THE CONTRACT KILLER
1989 – LENINGRAD COWBOYS GO AMERICA
1988 – ARIEL
1986 – VARJOJA PARATIISISSA / SHADOWS IN PARADISE
1985 – CALAMARI UNION
1983 – RIKOS JA RANGAISTUS / CRIME AND PUNISHMENT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji