Navigacija

Objave

Žiri Takmičarskog programa - igrani film

Pod predsjedavanjem meksičkog reditelja, scenariste i producenta, Michel Franca, Žiri Takmičarskog programa – igrani film 23. Sarajevo Film Festivala, okupiće renomirane filmske autore, glumce i filmske profesionalce iz pet zemalja.

Oni će donijeti odluku o ovogodišnjim dobitnicima nagrada Srce Sarajeva, a pobjednici će biti proglašeni na svečanoj ceremoniji koja će biti održana 17. augusta u Narodnom pozorištu.

Sarajevo Film Festival sa ponosom predstavlja članove Žirija Takmičarskog programa - igrani film:

MICHEL FRANCO, REDITELJ/SCENARISTA/PRODUCENT (MEKSIKO)

Predsjednik žirija
Michel Franco rođen je u Mexico Cityju 1979. Postigao je značajan uspjeh sa filmovima na kojima je radio kao scenarista, reditelj i producent, među kojima se izdvajaju AFTER LUCIA, koji je 2012. godine proglašen najboljim filmom programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Cannesu, i CHRONIC, sa kojim je 2015. godine u Cannesu osvojio nagradu za najbolji scenarij. Kao producent radio je na filmu 600 MILES reditelja Gabriela Ripsteina, koji je 2015. na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu osvojio Nagradu za najbolji debitantski igrani film, te filmu FROM AFAR reditelja Lorenza Vigasa, koji je 2015. osvojio nagradu Zlatni lav Filmskog festivala u Veneciji. Njegov posljednji film, APRIL´S DAUGHTER / APRILINA KĆI, prikazan je u takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio Nagradu žirija programa Un Certain Regard. U sklopu vlastite kompanije Lucia Films, Franco trenutno priprema nekoliko igranih i TV projekata.

MARK ADAMS, UMJETNIČKI DIREKTOR MEĐUNARODNOG FILMSKOG FESTIVALA U EDINBURGU (VELIKA BRITANIJA)
Mark Adams od 2015. godine obavlja funkciju umjetničkog direktora Međunarodnog filmskog festivala u Edinburgu. Prethodno je radio kao glavni filmski kritičar za Screen International, a filmske kritike je pisao i za britanski list The Sunday Mirror. Adams kao filmski kritičar već 25 godina prisustvuje većini vodećih filmskih festivala širom svijeta, a u tom periodu pisao je za Variety, The Hollywood Reporter i Moving Pictures International, kao i za značajan broj novinskih publikacija u Velikoj Britaniji. Adams ima bogato iskustvo rada u filmskoj industriji. Šest godina je bio šef Odjela za planiranje programa Nacionalnog kina u Londonu, a također je obnašao i funkciju direktora Odjela za film Instituta za modernu umjetnost (ICA) u Londonu. Adams je bio selektor na više filmskih festivala i konsultant niza filmskih organizacija.

GORAN BOGDAN, GLUMAC (BOSNA i HERCEGOVINA, HRVATSKA)
Goran Bogdan rođen je 1980. godine u Širokom Brijegu, Bosna i Hercegovina. Od 2005. do 2012. godine, kada je stekao zvanje magistra, studirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Bogdan je od 2010. godine stalni član Zagrebačkog kazališta mladih gdje je ostvario niz uloga u predstavama, koje su izvođene širom svijeta, većeg broja značajnih reditelja. Pažnju filmske javnosti privukao je ulogama u filmovima Kristijana Milića BROJ 55 (2014), Vlatka Vorkapića SONJA I BIK (2012) i segmentu HRVATSKA PRIČA rediteljice Ivone Juka u filmskom omnibusu NEKE DRUGE PRIČE (2010).

FATMA AL REMAIHI, DIREKTORICA DOHA FILM INSTITUTA (KATAR)
Fatma Al Remaihi rođena je i živi u Dohi. Diplomirala je englesku književnost na Univerzitetu u Kataru. Funkciju direktorice Doha film instituta obavlja od decembra 2014. godine, a istovremeno je i direktorica inicijative Qumra i Festivala omladinskog filma Ajyal – godišnjih filmskih programa u organizaciji Instituta. Radila je kao kulturna savjetnica na prvom izdanju Doha Tribeca film festivala, a zatim se pridružila Institutu odmah nakon njegovog osnivanja 2009. godine na funkciji voditeljice Odjela za odnose sa javnošću. Al Remaihi je bila inicijatorica uspostave strateškog partnerstva sa Filmskim festivalom Giffoni, čij je model žirija sastavljenog od mladih filmskih stručnjaka poslužio kao predložak za Festival omladinskog filma Ajyal.

MELISA SÖZEN, GLUMICA (TURSKA)
Melisa Sözen rođena je u Istanbulu. Obrazovanje je stekla na Visokoj školi za lijepe umjetnosti, a filmsku karijeru započela je u svojoj 14. godini. Sözen je postala poznata po ulozi u filmu WINTER SLEEP, rediteljskom ostvarenju Nuri Bilge Ceylana nagrađenom Zlatnom palmom Filmskog festivala u Cannesu, te ulogama u filmovima WAITING FOR HEAVEN reditelja Dervişa Zaima i HUNTING SEASON reditelja Yavuza Turgula. Osvojila je više značajnih nagrada za pozorišne i filmske uloge. Trenutno živi na relaciji između Francuske i Turske, a nedavno je sarađivala sa Erichom Rochantom na TV seriji LE BUREAU DES LEGENDS.

 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala