Navigacija

Objave

EFA Nagrada mlade publike dodijeljena filmu "Goodbye Berlin"

Sarajevo se ove godine pridružilo evropskim gradovima koji su sudjelovali u odabiru dobitnika Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije.

Sarajevo Film Festival je, zajedno sa filmskim institucijama iz 31 zemlje i 37 evropskih gradova u nedjelju organizovao Dan filma za mladu publiku kada je i odabran i ovogodišnji dobitnik Nagrade mlade publike Evropske filmske akademije - GOODBYE BERLIN Fatiha Akina.

Za pobjednički film najviše glasova upravo je dao i sarajevski žiri.

Svaki od 37 gradova oformio je mladi žiri čiji članovi su tokom dana pogledali 3 nominovana filma, sudjelovali u razgovorima o filmovima te glasali za svoje favorite. Odluku o sarajevskom pobjedniku donio je žiri koji su sačinjavali mladi filmoljupci, učenici sarajevskih osnovnih škola uzrasta od 12 do 14 godina.

Dan filma za mladu publiku u Meeting Pointu protekao je uz mnoštvo zanimljivih razgovora sa bh. rediteljima Pjerom Žalicom i Elmirom Jukićem i glumcem Moamerom Kasumovićem.

Po završetku gledanja filmova i brojnih pratećih sadržaja, mlada sarajevska publika glasala je za svog favorita nakon čega su rezultati proslijeđeni u Erfurt gdje su zbrojeni zajedno sa glasovima iz ostalih gradova.

Pobjednik je proglašan putem live streama koji su pratili i sarajevski članovi žirija.

 

 

Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program