Navigacija

Objave

Odabrani prvi projekti za učešće u CineLinku 2017.

Izabrano prvih sedam novih regionalnih filmskih projekata koji će učestvovati na pripremnoj radionici i CineLink koprodukcijskom marketu Sarajevo Film Festivala.


Sedam dugometražnih filmskih projekata u ranoj fazi razvoja odabrano je za učešće u ovogodišnjem izdanju CineLink koprodukcijskog marketa. Ovaj segment CineLink selekcije fokusiran je na mlađe filmske autore iz jugoistočne Evrope koji rade na svojim debitantskim projektima ili iza sebe imaju jedan završen dugometražni film. Timovi odabranih projekata će učestvovati u pripremnoj radionici čiji je cilj da im pomogne razvoju projekta uoči njegove prezentacije u sklopu CineLink Dana filmske industrije, a koji će se održati u periodu od 12. do 17. augusta 2017.

“U augustu predstavit ćemo 35 filmskih projekata različitih formi i u različitim fazama razvoja i produkcije,  no upravo ovi projekti odabrani u ranoj fazi razvoja obično budu ti koje se može smatrati pravim ‘otkrićem’. Radujemo se prilici da provedemo vrijeme sa autorima ovih projekata i da im pomognemo da usavrše svoje ideje prije nego što u okviru CineLink koprodukcijskog marketa potencijalnim partnerima predstave svoje projekte,” izjavio je  Jovan Marjanović, rukovoditelj Industrijskog segmenta Sarajevo Film Festivala.

Rukovoditeljica CineLink programa Amra Bakšić Čamo izjavila je da su odabrani projekti “ tematski raznoliki, autentični, strastveni, duhoviti i originalni projekti nekih od najuzbudljivijih mladih autora iz naše regije koji svoju publiku potiču na razmišljanje.”

Projekti odabrani za CineLink 2017. su:

AFRICA
Režija: Maya Vitkova
Scenarij: Maya Vitkova
Producentica: Maya Vitkova
Produkcijska kompanija: Viktoria Films
Koproducentica: Anca Puiu, Mandragora (Rumunija)
Bugarska, Rumunija

Maya Vitkova autorica je iznimno uspješnog prvijenca VIKTORIA koji je premijerno prikazan na festivalu Sundance 2014. godine. u kojem se bavila političkom prošlošću Bugarske, Maya Vitkova u svome drugom igranom filmu AFRICA fokusira se na jednu savremenu porodičnu priču.

CAT IN THE WALL
Režija: Mina Mileva, Vesela Kazakova
Scenarij: Mina Mileva
Producentice: Mina Mileva, Vesela Kazakova
Produkcijska kompanija: Activist38
Bugarska

Mina Mileva i Vesela Kazakova su članice rediteljsko-producentskog dvojca koji je pažnju javnosti privukao sa dva uspješna i kontroverzna dokumentarca, UNCLE TONY (2014) i A BEAST IS STILL ALIVE (2016), o nedavnoj bugarskoj prošlosti.

DESIRE LINES
Režija: Dane Komljen
Scenarij: Dane Komljen
Producenti: Nataša Damnjanović, Vladimir Vidić
Produkcijska kompanija: Dart Film
Srbija/Bosna i Hercegovina

DESIRE LINES je drugi igrani film Daneta Komljena, autora koji je međunarodno poznat po svome autentičnom autorskom jeziku i kratkim filmovima koji su prikazivani i nagrađeni na filmskim festivalima u Kanu, Lokarnu, Roterdamu i Mareseju. Njegov prvi dugometražni film ALL THE CITIES OF THE NORTH premijerno je prikazan na filmskom festival u Lokarnu 2016. godine.

THE DRAGON HAS COME
Režija: Christos Passalis
Scenarij: Christos Passalis, Eleni Vergeti
Producentica: Maria Drandaki
Produkcijska kompanija: Homemade Films
Grčka

THE DRAGON HAS COME je prvi igrani film grčkog glumca i pozorišnog reditelja Christosa Passalisa poznatog po ulozi u filmu Yorgosa Lanthimosa DOGTOOTH.

THE HIVE
Režija: Eylem Kaftan
Scenarij: Eylem Kaftan
Producent: Said Nur Akkus
Produkcijska kompanija: Pero Film
Koproducenti: Mehmet Aktas, Janna Heine/Mitosfilm (Njemačka)
Turska, Njemačka

THE HIVE je dugometražni igrani prvijenac o urbanoj farmerici koja ispunjava posljednju želju svoje majke da se posveti proizvodnji meda, ali čiji se putevi ukrste sa jednom porodicom medvjeda. Film će režirati Eylem Kaftan koja iza sebe ima nekoliko dugometražnih dokumentarnih filmova.

HOLY EMY
Režija: Araceli Lemos
Scenarij: Araceli Lemos, Gulia Caruso
Producenti: Elina Psykou, Giulia Caruso, Konstantinos Vassilaros
Produkcijska kompanija: StudioBauhaus
Grčka

Araceli Lemos je filmska rediteljica i montažerka iz Grčke. HOLY EMY, intimna priča smještena u filipinsku zajednicu u Pireju, je njen rediteljski igrani prvijenac.

TAKE ME HOME
Režija: Balazs Simonyi
Scenarij: Balazs Simonyi
Producenti: Balazs Simonyi, Laszlo Jozsa, Monika Mecs
Produkcijska kompanija: Speak Easy Project, M&M Film
Mađarska

TAKE ME HOME, je hibrid između dokumentarnog i igranog filma, dugometražni rediteljski prvijenac mađarskog autora dokumentarnih filmova Balazsa Simonyija. 

O CineLink Danima filmske industrije 
Nakon petnaest godina postojanja, industrijski segment Sarajevo Film Festivala je postao glavno mjesto susreta filmskih profesionalaca iz jugoistočne Evrope i igra ključnu ulogu u razvoju regionalnih filmskih koprodukcija. Također je postao ključna destinacija za filmske radnike iz svih krajeva Evrope koji su u potrazi za novim talentima i mogućnostima koprodukcije ili naprosto žele saznati više o razvoju profesionalne klime u ovoj dinamičnoj regiji.

Industrijski projekti Sarajevo Film Festivala svake godine krajem augusta privlače više od 1.000 filmskih radnika kojima nude širok spektar aktivnosti u različitim oblastima proizvodnje filma kroz međusobno povezane sekcije svoga programa „Cine Link Dani filmske industrije“, uključujući: 

·         CineLink koprodukcijski market
·         CineLink Work-in-Progress
·         CineLink Drama
·         Docu Rough Cut Boutique
·         True Stories Market
·         Talents Sarajevo Pack&Pitch
·         Pretpremijere
·         Regionalni forum

Naš je cilj da udovoljimo trenutnim potrebama filmske industrije, kao i da oblikujemo njenu budućnost. Broj filmova koji se proizvedu izvan uobičajenih proizvodnih tokova danas je veći nego ikada ranije, u smislu kvaliteta i sadržaja proizvoda granice između filma i televizije se sve više zamagljuju, a broj ekrana na kojima se svi ti sadržaji mogu pogledati je u konstantnom porastu. Sve se stapa, a mi smo ovogodišnji program osmislili na način da reflektuje tu situaciju.

U dodatku na našu noseću sekciju CineLink u okviru koje odabrane projekte prestavljamo dok su fazi razvoja, CineLink Work-in-Progres sekciju gdje prestavljamo dokumentarne i igrane projekte u fazi post-produkcije, te Pretpremijere - Trailers sekciju unutar koje prikazujemo isječke završenih filmova uoči njihove zvanične distribucije, nova CineLink Drama sekcija prestavlja nove i uzbudljive visokokvalitetne dramske projekte zrelih filmskih autora iz regije. Istovremeno, u okviru True Stories marketa filmskim i TV autorima prestavljamo istinite priče iz arhiva ključnih organizacija koje se bave sakupljanjem dokumentarne građe o ratovima na području bivše Jugoslavije tokom zadnje decenije prošloga vijeka, dok talentovani mladi autori svoje kratke filmske projekte mogu predstaviti u sklopu Talents Sarajevo Pack&Pitch sekcije. I sve to na jednom mjestu i međusobno povezano. 

U Mokrinu održan forum „Istraživanje sinergija: Upravljanje intelektualnim vlasništvom u kreativnim industrijama“
Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih