Navigacija

Objave

Sarajevo Film Festival i TRT TV Movies pokreću novu produkcijsku šemu za igrane filmove

Danas je na Sarajevo Film Festivalu najavljen novi projekat u sklopu kojeg će se sljedeće godine finansirati, mentorirati, producirati i pripremiti za distribuciju najmanje jedan igrani film iz bivše Jugoslavije.

Sarajevo grad filma za globalna platna (SCF GS) je pilot-projekat za produkciju mikrobudžetnih filmova koji su namijenjeni široj publici, te jedinstvena razvojna, finansijska i produkcijska platforma koja za cilj ima razvijanje projekata iz oblasti fikcije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Projekat će u potpunosti finansirati i obezbijediti sredstva za najmanje jedan projekat u iznosu od EUR 200.000 u gotovini, te EUR 35.000 u naturi u vidu postprodukcijske podrške i EUR 35.000 za naknade producenata. Pored toga, SCF GS će podržati razvojni proces, nadzirati produkciju i plasirati projekat na međunarodno tržište.

Filmskim stvaraocima nudi se pažljivo osmišljen program koji pruža pristup ekspertizi na različitim nivoima, te individualno mentorstvo tokom procesa produkcije.

Javni poziv će biti raspisan u ponedjeljak, 22.8.2016. godine, na www.sff.ba, a rezultati će biti objavljeni 1.12.2016. godine. Prvi klipovi iz filma(ova) predstaviti će se na Sarajevo Film Festivalu 2017. godine, a bit će spreman(ni) za distribuciju do kraja 2017. godine.

Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala:

– S velikim zadovoljstvom najavljujemo ovo partnerstvo s jednim od najvećih javnih emitera u Evropi koje će donijeti velike priče u kina i na televizijske ekrane u bivšoj Jugoslaviji i Turskoj. Također je povezano s ovogodišnjim pokretanjem našeg programa CineLink Drama i težnjom da pomognemo u povećavanju saradnje između filmskog i televizijskog sektora u našoj regiji. Prije nekoliko decenija, televizija je bila pokretač snažnog filmskog stvaralaštva u našoj regiji, tako da postoji naslijeđe kom se trebamo vratiti, kao i ogroman potencijal za koji vjerujemo da će ga ovaj projekat njegovati.

Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala:

– Sarajevo grad filma za globalna platna koristi iskustvo koje je stečeno kroz rad Fonda Sarajevo grad filma, naša produkcijska šema koja je podržala stvaranje 25 kratkih filmova i dva igrana filma. Ovo novo pilot-izdanje SCF GS pruža filmskim stvaraocima iz naše regije priliku da brzo dobiju finansijska sredstva za svoj film, da ga snime u roku od godinu dana, te predstave širokoj publici. Rijetka je to prilika i radujemo se prvim rezultatima ovdje sljedećeg ljeta.

U Mokrinu održan forum „Istraživanje sinergija: Upravljanje intelektualnim vlasništvom u kreativnim industrijama“
Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih