Navigacija

Objave

HBO ADRIA najavljuje „FIRST DRAFT“ konkurs na Sarajevo Film Festivalu

HBO, vodeća premium televizijska mreža, s ponosom najavljuje HBO Adria „First Draft“ konkurs te ovim putem poziva autore da prijave svoje originalne scenarije smještene na području Adria regije koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

HBO Adria „First Draft“ konkurs su danas na Sarajevo Film Festivalu u sklopu programa CineLink Drama predstavili Steve Matthews, Izvršni producent dramskog razvoja HBO Europe; Gabor Krigler, Kreativni direktor originalne produkcije HBO Mađarska te Marin Kariž, Direktor HBO Adrie.

„Danas otvaramo potpuno novo poglavlje u našem radu. Sve što smo radili u posljednjih 12 godina, koliko je HBO prisutan na području Adria regije, je bilo usmjereno ka stvaranju preduvjeta za ovaj trenutak. Stoga se najprije želim zahvaliti svima koji su nam pružili podršku i povjerenje, a posebno našim pretplatnicima, bez kojih ovo ne bi bilo moguće.“ – rekao je Marin Kariž.

HBO Europe producira kvalitetne serije u Češkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Mađarskoj još od 2010. godine. Nagrađivana miniserija „Gorući grm“ (Burning Bush) kao i vrhunske dramske serije poput „Lagodan život“ (Aranyélet), „Mamon“, „Pakt“, „Shall We Kiss“, „Čopor“ (Wataha) i druge osvojile su kritičare i gledatelje u zemljama iz kojih potječu, ali i pobudile interes na međunarodnoj sceni. Uvijek odvažni, na rubu, jedinstveni, revolucionarni i spremni na rušenje tabua – produkcija sa HBO potpisom je postala sinonim za kvalitetne priče.

HBO sada planira napraviti korak dalje te razviti i producirati novu dramsku seriju u Adria regiji, koju čine Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

„Kao i kod matične tvrtke, naglasak poslovne strategije HBO Europe počiva na razvoju i produkciji vrhunskih TV serija. Naš izričit cilj je suradnja sa lokalnim talentima, kako bi uspješno razvili serije namijenjene prvenstveno domaćim gledateljima, temeljene na originalnim lokalnim idejama. To je ujedno i glavni cilj First Draft konkursa, kojim tražimo najbolje scenarije iz Adria regije.“ – rekao je Steve Matthews.

„Naša regija je mjesto nevjerovatnih događaja kojima svjedoči povijest, ali i naša sadašnjost. Sigurni smo da mnoge izvanredne priče čekaju da budu ispričane, a isto tako da mnogi talenti žele podijeliti i razviti svoje ideje i vizije. Stoga smo danas ovdje kako bi vas pozvali da nam ispričate svoje priče kroz First Draft konkurs.“- dodaje Marin Kariž.

HBO Adria First Draft konkurs je otvoren za prijave do 15. novembra 2016., putem web stranice www.hbo.hr/firstdraft, gdje se mogu saznati svi detalji i pravila konkursa.


Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije
Bosanci i Hercegovci išli u kina više nego prethodnih godina: 1,3 miliona gledatelja u bh. kinima u 2023. godini
Noć kina 27. decembra u Sarajevu uz besplatan ulaz, objavljujemo program