Navigacija

Objave

Liam Cunningham doputovao u Sarajevo

Irski glumac Liam Cunningham, poznat po svojoj ulozi u nagrađivanom filmu Kena Loacha THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY, potom ulozi Sir Davosa Seawortha u hit-seriji HBO-a GAME OF THRONES; te filmu HUNGER Stevea McQueena (koji je Cunningham predstavio na SFF-u 2008. godine) doputovao je u Sarajevo.

Ove godine Cunningham nam donosi svoj skorašnji film koji je režirao Bradley Corbet, THE CHILDHOOD OF A LEADER, koji će biti prikazan 20. augusta u sklopu programa Specijalne projekcije u kinu Meeting Point, nakon čega će uslijediti razgovor.

THE CHILDHOOD OF A LEADER jezovita je priča o pojavi autoritarizma u 20. stoljeću. Pripovijeda priču o jednom dječaku koji živi u Francuskoj 1918. godine i čiji otac radi za vladu američkog predsjednika Woodrowa Wilsona na Versajskom sporazumu, neposredno nakon završetka Prvoga svjetskoga rata. Ono čemu svjedoči pomaže u oblikovanju njegovih uvjerenja – a mi svjedočimo rađanju zastrašujućeg ega.

Cunninghamova raznolika karijera omogućila mu je da bude podjednako dobar i u vodećim i u sporednim ulogama, i u drami i komediji, na pozornici, na filmskom platnu i na ekranu i iza kamere. Također snima dokumentarce o trenutnim i gorućim pitanjima, a 2011. godine u paletu svojih zanimanja dodao je i zanimanje „producenta“ u kratkom filmu PITCH BLACK HEIST koji su on i Michael Fassbender obojica koproducirali i u kojem su glumili, a koji je 2012. osvojio nagradu BAFTA za najbolji kratki film.

Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival