Navigacija

Objave

CineLink Dani filmske industrije pokreće novu platformu za dramske serije u Jugoistočnoj Evropi

Predstavljanje novih dramskih serija na kojima se trenutno radi, masterclass časove i studije slučaja u sklopu Regionalnog foruma, objavljivanje novog poziva HBO-a za dostavljanje projekata – sve ovo i mnogo više obuhvaćeno je u pilotskom izdanju CineLink Drama koje će se održati od 18. do 20. augusta.

CineLink Drama želi da predstavi perspektivne nove projekte, da stvori prostor gdje se filmski stvaraoci i emiteri mogu povezati, te da pomogne u stimuliranju razvoja visokokvalitetnih televizijskih sadržaja koji se snimaju prema scenariju na prostoru Jugoistočne Evrope.

Ovo prvo izdanje CineLink Drama predstavlja šest novih serija na kojima trenutno rade nezavisni producenti i stvaraoci uključujući Danisa Tanovića i Ognjena Sviličića. Serije će biti predstavljene ključnim evropskim i regionalnim emiterima, operaterima koji pružaju usluge emitovanja videa na zahtjev i mogućnost pretplate na tu vrstu usluga (VoD i SVoD), te distributerima u sklopu otvorene prezentacije koncepata, nakon čega će biti upriličeni sastanci jedan na jedan. Kako bi obezbijedio platformu za raspravu o izazovima filmske industrije i predstavio najbolje prakse, Regionalni forum, etablirana sarajevska platforma za debatu, povezan je s programom CineLink Drama i uključivat će će izlaganja i masterclass časove s gostima uključujući Stevea Matthewsa, izvršnog producenta u Odjelu za razvoj dramskih ostvarenja, HBO Europe; Robin Veith, koja je pisala za Mad Men i True Blood; te Petrija Kemppinena, izvršnog direktora, Nordisk Film & TV Fond.

Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog odjela, Sarajevo Film Festival, je komentirao:

„Vidimo ogroman potencijal za rast ovog sektora u našoj regiji, naročito zbog toga što naši filmski i televizijski sektori još uvijek nisu integrirani kao što je slučaj u ostatku Evrope. S pokretanjem programa CineLink Drama, namjeravamo igrati aktivnu ulogu u ostvarivanju ove integracije stvaranjem prostora koji će ohrabrivati sinergiju i saradnju putem predstavljanja projekata, panel diskusija, prezentacija i poslovnih sastanaka.”

Dalje navodi:

„Kao uvijek, također nudimo prostor za razgovor o gorućim pitanjima regionalne filmske industrije. Kvalitetni lokalni dramski televizijski sadržaji veoma su traženi, ali su razvojni i produkcijski troškovi previsoki da bi se mogli finansirati prihodima s naših malih domaćih tržišta. Čini se da će se u sklopu CineLink Drama i Regionalnog Foruma glavna tema biti pitanje kako pronaći nove načine finansiranja i izrade kvalitetnih televizijskih sadržaja.”

Predstavljamo CineLink Drama u saradnji s Göteborg Film Festivalom – NFM TV Drama Vision, Drama Series Days / Berlinale, MIDPOINT, HBO Europe (HBO Adria), Creative Europe MEDIA Desk Bosna i Hercegovina.


Odabrani projekti


Golden Era / Zlatno Doba (Srbija)

Historijska drama, 12 x 45 min,
Kreatori: Zvonimir Šimunec, Vladimir Andrić
Producenti: Zvonimir Šimunec
Produkcijska kuća: Soul Food Films, Intermedia Network


Silence / Šutnja (Hrvatska)

Kriminalistička drama, 5 x 60 min, hrvatski
Kreatori: Drago Hedl, Davor Šišić
Producenti: Nebojša Taraba, Miodrag Sila
Produkcijska kuća: Drugi Plan


Takeover (Hrvatska)

Politička sapunica, 10 x 60 min, engleski
Kreator: Ognjen Sviličić


Thousand Dinars / Jebo sad hiljadu dinara (Srbija / Hrvatska)

Ratna drama, 12 x 55 min, srpski/hrvatski/bosanski
Kreatori: Vladimir Andrić, bazirano na knjizi Borisa Dežulovića
Producenti: Branislav Trifunović, Martin Milinković
Produkcija: Hit & Run (Srbija), MRTN Media (Hrvatska), Art & Popcorn (Srbija)


Tito Is Dead / Tito Je Umro (Srbija)

Politička kriminalistička drama, 8 x 60 min, srpski
Bazirano na romanu-bestseleru Mirjane Novaković
Producenti: Milena Garfield, Uliks Fehmiu
Produkcijska kuća: West End Production


9034 (Bosna i Hercegovina)

Kriminalistička drama, 8 x 60 min, bosanski/engleski
Kreatori: Amra Bakšić Čamo, Danis Tanović
Produkcijska kuća: SCCA/pro.ba


Program Regionalnog foruma


Četvrtak, 18. august


10.00 – 11.15h Studija slučaja The Borgias – Steve Matthews, izvršni producent, Odjel za razvoj dramskih ostvarenja, HBO Europe

11.30 – 12.15h Iza kulisa nordijskog dramskog uspjeha: Nordijski modeli koprodukcije i sufinansiranja za televizijske dramske serije – Petri Kemppinen, izvršni direktor, Nordisk Film & TV Fond

12.30 – 13.30h Promjene u načinima finansiranja filmova u regiji: Šta će donijeti porast vidova poreskih olakšica? Prezentacija K&N publikacije, Patricia Gannon, Senior Partner, Karanović / Nikolić, te Jovan Marjanović, rukovodilac Industrijskog odjela, Sarajevo Film Festival. U nastavku slijedi panel diskusija koju će moderirati Leonid Ristev, Karanović/Nikolić.

16.30 – 18.00h HBO Adria predstavlja First Draft Contest


Petak, 19. august


09.30 – 11.15h Osnove pisanja za televiziju – Robin Veith, pisac (Mad Men, True Blood)

11.30 – 12.00h Uvod u svijet dramskih serija danas – Frederic Pittoors d’Haveskercke, Series Mania

12.00 – 13.00h Pitch Sesija: CineLink Drama projekti

15.00 – 16.00h Creative Europe MEDIA – Prezentacija o podržavanju stvaranja TV programa, Zoran Galić, MEDIA Desk Bosna i Hercegovina

22.30h Gala projekcija u sklopu Avant Premiere programa: Novine / The Paper Dalibora Matanića (prve dvije epizode). Hrvatska, 2016, 106 min, međunarodna premijera

Program podrške filmskoj industriji Sarajevo Film Festivala, CineLink Dani filmske industrije, je vodeći centar za okupljanje predstavnika filmske industrije zemalja Jugoistočne Evrope i ključna destinacija za filmske radnike iz svih dijelova Evrope. Naša je vizija da zadovoljimo postojeće i oblikujemo buduće potrebe filmskog biznisa u Jugoistočnoj Evropi. Program svake godine ugošćava preko 1.000 učesnika i nudi niz aktivnosti iz različitih oblasti filmske industrije kroz svoje međusobno povezane segmente: CineLink koprodukcijski market, CineLink Work in Progres, CineLink Drama, Regionalni Forum, Docu Rough Cut Boutique, Market istinitih priča, Talents Sarajevo Pack&Pitch i Avant Premiere. Sve na jednom mjestu, sve međusobno povezano.

U Mokrinu održan forum „Istraživanje sinergija: Upravljanje intelektualnim vlasništvom u kreativnim industrijama“
Dodijeljene CineLink Industry Days nagrade
CineLink radionica u Slanom počela sa aktivnostima za projekte Co-Production Marketa
Osam filmskih projekata u razvoju u fokusu CineLink radionice u Slanom
Otvoren poziv za Western Balkans Youth Team: Sarajevo Film Festival u očima mladih