Navigacija

Objave

Kafa sa... Robertom De Nirom

Nekad se vjerovalo u ideju filma, a danas u čistu isplativost te ideje

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo, Robert De Niro, otvorio je ovogodišnji program "Kafa sa...". U Narodnom pozorištu, on je sa istaknutim filmskim kritičarem i novinarem Mikeom Goodridgeom razgovarao o svojoj bogatoj glumačkoj, rediteljskoj i producentskoj karijeri. U prepunoj sali, razgovoru je prisustvovala festivalska publika, brojni predstavnici medija te učesnici/e Talents Sarajevo programa.

Priča je počela, a kako bi drugo, od kultnog Scorsesovog filma iz 1976. godine, čije je restaurirano izdanje otvorilo 22. Sarajevo Film Festival. Na Goodridgeovo pitanje da li je on, a i ostala ekipa, mogla pretpostaviti kakav će status film TAKSIST zauzeti u filmskoj umjetnosti, De Niro je izjavio da je njihova jedina vodilja bio scenario u koji su svi vjerovali. A sve što je uslijedilo, bilo je apsolutno iznenađenje. Iako, naglasio je glumac, svaki važan film u bliskoj je vezi sa društvenim kontekstom. Ako je stvarnost puna nasilja, ako je seksualnost dominantna tema, onda je i film takav. Veličina TAKSIST-e je u tome što on govori o društvu kakvo jeste (tada), ali i onom kakvo će biti (danas).

Goodridge nije mogao ne spomenuti sjajnu sposobnost De Nirove glumačke transformacije, na što je uslijedio skroman odgovor da on uvijek pokušava otići što je moguće dalje u poistovjećivanju sa svojim likovima.

Kada je riječ o njegovom rediteljskom radu, najviše je bilo riječi o filmovima "Priča iz Bronksa" i "Dobri pastir". A od svojih mladih kolega De Niro je istaknuo rad: Matta Damona, Leonarda di Capria, Sean Penna i Bena Afflecka.

Važna tema razgovora bila je i stanje u filmskoj industriji Hollywooda, koje se bitno promijenilo od zlatnih 70-tih godina američkog filma, kada je bila važna sama ideja za film. Danas, opet, u filmskim studijima glavni kriterij je čista isplativost nekog filma.

Razgovor je završen jednom sjajnom najavom. Naime, De Niro je festivalskoj publici otkrio svoj novi film u kojem glumi sa Al Pacinom. Riječ je o filmu "The Irishman", čiju režiju potpisuje, a ko drugi do Martin Scorseese.


Žiri Takmičarskog programa - igrani film 30. Sarajevo Film Festivala
Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival