Navigacija

Objave

Zemlje partneri CineLink dana filmske industrije za 2016. su Češka Republika i Slovačka

Jaka delegacija sačinjena od 26 predstavnika češke i slovačke filmske industrije u Sarajevu će provesti četiri aktivna dana kako bi učvrstili veze sa kolegama iz Jugoistočne Evrope.

Od svoga pokretanja prije više od deset godina, inicijativa CineLink Zemlja Partner postavila je temelje dugoročne saradnje između zemalja Jugoistočne Evrope i drugih zemalja našega kontinenta. Ove će godine 26 čeških i slovačkih producenata, distributera, TV emitera i drugih filmskih stručnjaka u Sarajevu provesti četiri profesionalno ispunjena dana kako bi učestvovali u CineLink danima filmske industrije i susreli se sa svojim kolegama iz Jugoistočne Evrope.


Alexandra Strelková
, šefica odjela za promociju filma pri Slovačkom institutu za film

“Regionalna saradnja, lični kontakti i konstantna razmjena stručnih iskustava su izuzetno bitni. Kao rezultat bliske saradnje sa Sarajevo Film Festivalom, imati ćemo zadovoljstvo da kolegama iz regije predstavimo reprezentativnu grupu slovačkih filmskih autora i drugih stručnjaka iz oblasti filma koji će učestvovati u ovom čvrsto utemeljenom programu u nadi da će izgraditi snažne veze koje će u bliskoj budućnosti donijeti konkretne rezultate.”


Markéta Šantrochová
, direktorica Češkog filmskog centra:

“Istinski mi je drago i ponosna sam što ćemo ove godine biti partneri CineLink dana filmske industrije. Koprodukcijska saradnja Češke Republike sa zemljama iz Jugoistočne Evrope je iznimno poželjna, ali i logična, djelom i zbog naših istorijskih sličnosti. Već smo uspostavili čvrste veze sa slovenačkim i rumunskim kolegama. U sklopu CineLinka se predstavljaju neki veoma zanimljivi projekti i biće sjajno uspostaviti nove kreativne veze.”


Amra Bakšić Čamo
, voditeljica CineLink programa:

“Inicijativa Zemlja partner omogućava uvezivanje svih krajeva Evrope i filmskim radnicima iz našeg regiona i onima iz gostujućih zemalja pruža priliku da izgrade vrijedne profesionalne mreže, upoznaju se sa svježim idejama i uspostave značajnu saradnju. Ove će nam godine biti zadovoljstvo da ugostimo naše kolege iz Češke i Slovačke. Radujemo se prilici da se upoznamo sa situacijom u njihovim dinamičnim filmskim industrijama i snažnim produkcijskim sektorima, te da im pokažemo sve ono što naša regija ima za ponuditi.”

Zemlja partner fokus se organizuje u saradnji sa:

  • Češkim filmskim centrom uz podršku Kreativna Evropa MEDIA Deska Češke Republike
  • Slovačkim filmskim institutom uz podršku slovačke ambasade u Bosni i Hercegovini i Ministarstva kulture Republike Slovačke

Prethodnih godina zemlje partneri su bile: Poljska (2015), Velika Britanija (2014), Njemačka (2013), Francuska (2012), Švajcarska (2011), Izrael (2010), Švedska (2009), Irska (2008), mreža Cine Regio (2007), Holandija (2006), Njemačka (2005) i Austrija (2004).

Program podrške filmskoj industriji Sarajevo Film Festivala, CineLink Dani filmske industrije, je vodeće okupljalište predstavnika filmske industrije zemalja Jugoistočne Evrope i ključna destinacija za filmske radnike iz svih dijelova Evrope. Naša je vizija da zadovoljimo postojeće i oblikujemo buduće potrebe filmskog biznisa u Jugoistočnoj Evropi. Program svake godine ugošćava preko 1.000 učesnika i nudi niz aktivnosti iz različitih oblasti filmske industrije kroz svoje međusobno povezane segmente: CineLink koprodukcijski market, CineLink Work in Progres, CineLink Drama, Regionalni Forum, Docu Rough Cut Boutique, Market istinitih priča, Talents Sarajevo Pack&Pitch i Avant Premiere. Sve na jednom mjestu, sve međusobno povezano.

CineLink koprodukcijski market i CineLink Work-in-Progress program iza sebe imaju impresivnu listu podržanih projekata koji su ostvarili značajan međunarodni uspjeh, uključujući film Laszla Nemesa Son of Saul (nagrada Oscar Američke filmske akademije za najbolji film na stranom jeziku, velika nagrada filmskog festivala u Kanu 2016), film Emira Baigazina Harmony Lessons (nagrada Srebreni medvjed filmskog festivala u Berlinu 2013), film Alia Aydına Mold (nagrada Lavovi budućnosti filmskog festivala u Veneciji 2012) i film Semiha Kaplanoglua Honey (nagrada Zlatni medvjed filmskog festivala u Berlinu 2010).

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije