Navigacija

Objave

PriroDan na Sarajevo Film Festivalu

Drugu godinu za redom, UNEP i SFF sa velikim brojem partnera zajedničkim snagama posvećuju jedan dan Festivalskog programa okolišu u Bosni i Hercegovini (BiH). Ovaj dan je također poznat kao PriroDan, koji se ove godine odvija 17. augusta i usmjeren je na problem kvalitete zraka i klimatskih promjena u BiH.

Moto ovogodišnjeg PriroDana je U zdravom tijelu zdrav vazduh.


PriroDan 2016 će obuhvatiti nekoliko događaja:

  • Prikazivanje dokumentarca o izazovima globalnih klimatskih promjena
    This Changes Everything (inspirirano međunarodnim bestselerom Naomi Klein) u Cinema Cityju u 12.00h

  • Panel diskusija o okolišu u BiH sa posebnim naglaskom na kvalitet zraka

Na Festivalskom trgu u 14.00h

  • Javni događaj – PriroDan sajam

Sajam će okupiti veliki broj partnera u svrhu predstavljanja “zelenih rješenja” javnosti, uključujući prezentaciju mobilne stanice za monitoring kvaliteta zraka, takmičenje u najsporijoj vožnji bicikla,umjetničku radionicu za djecu i mlade itd. PriroDan sajam održat će se na Ars Aevi prostoru pored Vilsonovog šetališta od 16.00h


Kao glas za okoliš u sistemu Ujedinjenih nacija, UNEP ima dugu historiju rada na pitanjima zaštite okoliša na lokalnom i međunarodnom nivou (npr. pitanje uloge gradova u klimatskim promjenama i poboljšanje kvalitete zraka). U suradnji sa partnerima, UNEP podržava i lokalne vlasti kako bi riješili pitanja okoliša u urbanim sredinama na državnom, regionalnom i globalnom nivou, te tako intenzivno radi i u BiH kako bi se poboljšao monitoring kvalitete zraka i smanjilo njegovo zagađenje kroz poboljšanje sistema centralnog grijanja u najvećim urbanim sredinama u zemlji.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, BiH gubi 21,5% svog BDP-a (US $ 7,228 miliona) godišnje zbog ozbiljnog zagađenja zraka. Zagađenje zraka uzrokovano vanjskim faktorima, te izvora u domaćinstvima, jedan je od vodećih globalnih faktora rizika za širok spektar bolesti, dok savremena istraživanja pokazuju da će broj smrtnih slučajeva vezan na zagađenje zraka i dalje rasti u narednim decenijama.

Europska agencija za okoliš je u svom izvještaju iz 2015. godine procijenila da je preko 44,000 godina života izgubljeno u BiH svake godine zbog zagađenja zraka. Glavni uzrok loše kvalitete zraka i visokih emisija stakleničkih plinova u glavnom gradu Sarajevu jesu individualna ložišta koja za zagrijavanje koriste ugalj, mazut i druga neodgovarajuća goriva, zatim saobraćaj, veliki toplotni gubici, upotreba energije od strane industrije, te neodgovarajuće tretiranje pitanja zagađenja zraka u procesima razvoja i implementacije lokalnih prostornih i urbanističkih planova.

Misija PriroDana ove godine jeste da informiše i osnaži građane da preduzmu djelotvorne akcije u svrhu poboljšanja kvalitete zraka kroz ciljanje na glavne uzroke zagađenja zraka, te da mobilizira interes donosilaca odluka u smislu odgovarajućih političkih odgovora koji će utjecati na smanjenje zagađenja zraka u Bosni i Hercegovini.

Za više informacija, ljubazno Vas molimo da se obratite Uredu UNEP-a u Sarajevu:
info@unep.ba, (+387-33) 293-597

Film „Sastanak s Pol Potom“ u službenoj selekciji festivala u Cannesu, među producentima Obala Art Centar iz Sarajeva
Bliži se četvrto Proljetno izdanje Mreže festivala Jadranske regije – sjajne filmove pogledajte besplatno u kinima i online
Otvorene prijave za nagrade Srce Sarajeva za TV serije
Prijava filmova / dramskih serija za programe 30. Sarajevo Film Festivala
Zimsko izdanje Mreže festivala Jadranske regije