Navigacija

Objave

Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala

Nakon uspješnog starta na 20. Sarajevo Film Festivalu, program Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala ponudit će i ove godine festivalskoj publici uvid u najnoviju produkciju regionalne kinematografije.

U okviru ovog programa biće predstavljena četiri dugometražna filma autora iz bivše Jugoslavije, a za distributere će biti organizirana i projekcija trejlera čak 18 naslova u najavi, filmova koji će tek na jesen, nakon Sarajevo Film Festivala krenuti u kino distribuciju.

Svečane pretpremijere u okviru 22. Sarajevo Film Festivala imat će ove godine filmovi: OSLOBOĐENJE SKOPLJA, režija: Rade i Danilo Šerbedžija (Hrvatska, Makedonija, Finska); DNEVNIK MAŠINOVOĐE, režija: Miloš Radović (Hrvatska, Srbija), ZG'80, režija: Igor Šeregi (Hrvatska), NOVINE, režija: Dalibor Matanić (Hrvatska).

Program Pretpremijere pokrenut je 2014. godine u okviru Industry odjela Sarajevo Film Festivala, sa namjerom poboljšanja plasmana, promocije i distribucije filmskih naslova sa našeg govornog područja, na regionalno tržište. Program se oslanja na profesionalnu mrežu Sarajevo Film Festivala za premijerno predstavljanje komercijalno atraktivnih naslova, koji imaju termin otvaranja u periodu jesen/zima, prikazivačima iz regije, filmskim djelatnicima, filmskim kritičarima i novinarima, predstavnicima filmskih festivala te festivalskim gostima.

Program je već u prvoj godini prikazivanja izazvao veliko interesovanje, ne samo distributera i regionalnih prikazivača, već velikog broja publike, medija i filmskih kritičara. Tako su filmovi predstavljeni na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu zabilježili su izvanredne rezultate i uspješne regionalne distribucije (SPOMENIK MICHAELU JACKSONU, HILJADARKA i PORED MENE).

Program Pretpremijere 22. Sarajevo Film Festivala biće održan od 13. do 19. avgusta sa projekcijama filmova u Narodnom pozorištu Sarajevo, a publika će imati priliku susresti se sa ekipama filmova i na otvorenim razgovorima koji će biti organizovani nakon projekcija.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu