Navigacija

Objave

Počasno Srce Sarajeva: Wolfgang Amadeus Brülhart

Tokom obilježavanja Dana ljudskih prava, Wolfgangu Amadeusu Brülhartu uručeno je Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za njegov veliki doprinos i podršku Obala Art Centru, kao i za inicijativu za izgradnju Meeting Pointa kao kulturnog centra, koji je danas prepoznat kao mjesto susreta i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Obavljajući funkciju zamjenika ambasadora i kulturnog savjetnika u Ambasadi Švicarske u Sarajevu, u periodu od 1996. do 1998. godine, Brülhart je bio inicijator obnove kulturne scene u Sarajevu. Tokom tog perioda, Švicarska je donirala blizu 100 miliona švicarskih franaka u obnovu i razvoj BiH, od čega je oko 2 miliona izdvojeno za kulturu, i to s ciljem da podrže obnovu bosanskohercegovačkih kulturnih institucija, promoviraju kulturne razmjene u BiH i bivšoj Jugoslaviji, te promoviraju kulturne razmjene između BiH i Švicarske.

Prepoznajući vrijednost i moć obnove kulturnog duha u liječenju ratom ranjenog grada, Brülhart je inicirao brojne kulturne sadržaje, razmjene i susrete umjetnika BiH i Švicarske, koncerte i predstave te je bio inicijator pokretanja Meeting Pointa, kao tadašnjeg kulturnog centra i mjesta susreta umjetnika u Sarajevu, a koje je danas jedna od glavnih lokacija i zvanično kino Sarajevo Film Festivala.

Također, pod njegovom inicijativom, tadašnji Meeting Point dobio je i prvu finansijsku podršku za svoje pokretanje. 

Nakon misije u Sarajevu, Brülhart seli u kancelariju Švicarske ambasade u Londonu (1999-2002.), gdje je kao kulturni savjetnik bio angažiran na mjestu šefa Centra za kulturu , s posebnim naglaskom na projekt Cultural Programme 2000: Creative Switzerland 2000: Dialogue Between Cultures.

Pri Saveznom ministarstvu vanjskih poslova Švicarske u Bernu, u perioduod 2003. do 2007. godine, obavljao je funkciju šefa Odjela politike ljudskih prava i ”Vijeća za ljudska prava”, nakon čega je imenovan za ambasadora Švicarske u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Od 2008.do 2012. godine do danas obavlja funkciju pomoćnika državno gsekretara i generalnog direktora odjela za Bliskiistok i Sjevernu Afriku pri Ministarstvu vanjskih poslova Švicarske u Bernu.

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala