Navigacija

Objave

Svečanu ceremoniju otvaranja 22. Sarajevo Film Festivala vodit će glumica Alena Džebo

Sarajevo Film Festival već tradicionalno ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja prepušta uspješnim bh. glumcima mlađe generacije, a ove godine će to biti Alena Džebo, koja će u petak, 12. avgusta u Narodnom pozorištu Sarajevo ozvaničiti početak 22. izdanja Festivala.

Alena Džebo je u ovoj godini ostvarila ulogu u kratkom filmu IMPORT bh. rediteljice Ene Sendijarević, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Cannes Film Festivalu okviru programa Quinzaine Des Realisateurs.

Alena Džebo, diplomirala je na odsjeku za Glumu, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo 2002. godine. Još prije sticanja zvanične diplome, bila je angažirana na brojnim predstavama Otvorene scene Obala u Sarajevu, te kasnije u desetinama projekata domaćih pozorišta u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici, ali i u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji.

U svojoj karijeri, učestvovala je u brojnim radionicama i festivalima. Uporedo sa pozorišnom karijerom, Džebo je razvijala i svoju karijeru na filmu, ali i u TV i radio projektima. Ostvarila je uloge u nekoliko dugometražnih filmova: THE PARADISE SUIT, reditelja Joost Van Ginkela (2015., Holandija), SABINA K., režija Cristobal Krusen, (2015., SAD/BIH), NAŠA MUZIKA, u režiji J. L. Godara (2002., Francuska), HRONIKA BEŠĆUTNOSTI, režija: Gojko Bjelac (2001., TV film, BiH), te u brojnim kratkim filmovima: DOŠLA SAM SAMO DA TELEFONIRAM, Irfana Avdića (BiH), SHELLS&STRINGS, Stephanie Trainer (London Film School), SJEĆAM SE, Elme Tataragić (BiH), FRIGIDANCE Kelmenda Karunija (Sarajevo grad filma), SHOPPING, Alena Drljevića (SFF Talent Campus), ALENINO PUTOVANJE, Karoly Ujj-Meszarosa (SFF Talent Campus), 12 SEPTEMBAR, Selme Spahić (ASU Sarajevo), THE BOGEYMAN, Biance Lucas (Film factory BH), ...

Osim u pozorištu i filmu, Alena Džebo ostvarila je uloge u brojnim sitcomima, reklamama i TV serijama, a okušala se i u ulozi asistenta režije i to na filmu reditelja Adisa Bakrača OSTAVLJENI (2008., BiH).

Od 2009. godine članica je Udruženja dramskih umjetnika Altteatar gdje je angažirana kao glumica, te na promociji i organizaciji radionica i projekata za djecu i mlade. Ova aktivna umjetnica, već deset godina je aktivno angažirana i u radu Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine kao čitač.

Alena Džebo, od 2015. godine ima status slobodnog umjetnika.

U ranijim godinama uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja Sarajevo Film Festivala bila je povjerena glumicama Zani Marjanović, Vanesi Glođo i Mariji Pikić, te bh. glumcima Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Maja Izetbegović voditeljica ceremonije otvaranja 30. Sarajevo Film Festivala
Svjetska premijera filma „Nakon ljeta“ Danisa Tanovića otvara 30. Sarajevo Film Festival
Poziv mladima: Snimi kratki video za „Films for Future / Filmovi za budućnost", dođi na 30. Sarajevo Film Festival i osvoji vrijedne nagrade
Akreditacije za 30. Sarajevo Film Festival
Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije po odluci struke nominovano osam serija iz protekle sezone