Navigacija

Objave

Jubilarni, 10. Talents Sarajevo otvara reditelj Amat Escalante

Deseti, jubilarni Talents Sarajevo održaće se od 14. do 20. augusta 2016. u okviru 22. Sarajevo Film Festivala. Ovogodišnji Talents Sarajevo otvoriće meksički reditelj, scenarista i producent Amat Escalante, kojem je posvećen i program Tribute To Sarajevo Film Festivala.

Sa Escalanteom, koji je brzo prešao put od samoukog filmadžije do jednog od vodećih filmskih stvaralaca današnjice, susrest ce se 71 perspektivni glumac, režiser, direktor fotografije, filmski kritičar, producent i scenarista iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza.

 

Amat Escalante je na filmu počeo raditi sa petnaest godina. Nakon dva kratka ostvarenja režirao je prvi dugometražni igrani film "Sangre", za koji potpisuje i scenarij. “Sangre“ je prikazan u okviru oficijelne selekcije Un Certain Regard Cannes Film Festivala 2005, gdje je i nagrađen FIPRESCI priznanjem. Njegov drugi dugometražni igrani film "Los Bastardos" također je prikazan u Cannesu 2008. godine u okviru programa Un Certain Regard. 

 

Escalanteov treći dugometražni igrani film "Heli" uvršten je u Takmičarski program Cannes Film Festivala 2013, gdje je osvojio nagradu za Najbolju režiju. "La Región Salvaje" (The Untamed) je njegov novi igrani film koji će se pojaviti ove godine.

 

Osnovan u saradnji sa Internacionalnim filmskim festivalom u Berlinu i programom Berlinale Talents, u proteklih devet godina Talents Sarajevo se isprofilirao u regionalni centar za upoznavanje i trening nadolazećih filmskih profesionalaca. Osim što povezuje mlade filmaše međusobno, ova platforma ima za cilj predstaviti im rad etabliranih profesionalca, informisati ih o savremenim tokovima u filmskoj industriji i umjetnosti te ih približiti regionalnoj i međunarodnoj filmskoj sceni. 

 

Talents Sarajevo 2016. nudi bogat Summit program, koji se sastoji od master-časova, moderiranih razgovora i interaktivnih panel-diskusija, upotpunjen laboratorijima za razvoj projekata PACK&PITCH i SCRIPT STATION, te studio programima i radionicama, namijenjenim pojedinačnim profesijama, kao što su ACTING STUDIO, CAMERA STUDIO, FILM STAGE STUDIO i TALENT PRESS.

Više informacija o ovogodišnjem programu i učesnicima možete pronaći ovdje.

60 učesnika izabrano za Talents Sarajevo 2024
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2024.
61 učesnik izabran za Talents Sarajevo 2023
Otvoren poziv za prijave na Talents Sarajevo 2023.
Otvoren konkurs za prijave na Talents Sarajevo 2022.