Navigacija

Objave

Reditelj Elia Suleiman predsjednik žirija Takmičarskog programa – igrani film

Jedan od najistaknutijih filmskih stvaralaca današnjice, palestinski reditelj Elia Suleiman, predsjedavati će žirijem Takmičarskog programa – igrani film 22. Sarajevo Film Festivala koji će se održati u periodu od 12. do 20. augusta 2016.

Elia Suleiman rođen je 1960. godine u Nazaretu. Živio je u Njujorku od 1981. do 1993. Tokom boravka u SAD režirao je svoje prve kratke filmove INTRODUCTION TO THE END OF AN ARGUMENT i HOMAGE BY ASSASSINATION sa kojima je osvojio brojne nagrade. Evropska komisija mu je 1994. godine prepustila zadatak da pri Birzeit Univerzitetu na Zapadnoj obali osnuje odsjek za film i medije.

Njegov prvi dugometražni igrani film CHRONICLE OF A DISAPPEARANCE je osvojio nagradu za najbolji film na Filmskom festivalu u Veneciji 1996. godine. Sa filmom DIVINE INTERVENTION je na Filmskom festivalu u Kanu 2002. godine osvojio nagradu žirija i FIPRESCI nagradu koju dodjeljuje međunarodno udruženje filmskih kritičara kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji strani film dodijeljenu u Rimu. Suleiman je 2007. godine izabran među 35 reditelja koji su radili na filmu TO EACH HIS OWN CINEMA snimljenom u čast šezdesete godišnjice Filmskog festivala u Kanu. Njegov posljednji igrani film THE TIME THAT REMAINS je uvršten u Takmičarski program Filmskog festivala u Kanu 2009. godine. Suleiman je 2012. godine snimio kratki film DIARY OF A BEGINNER, dio omnibusa 7 DAYS IN HAVANA, koji je prikazan u okviru programa Un Certain Regard Filmskog festivala u Kanu.  

Elia Suleiman bio je član žirija na brojnim festivalima uključujući i Filmski festival u Kanu (2006), a predsjedavao je žirijima New Horizons, Filmskog festivala Abu Dhabi (2010), Deauville azijskog filmskog festivala (2012), Filmskog festivala u Roterdamu (2014).

Priznanja su mu, prikazujući njegov opus, odale brojne prestižne institucije i festivali uključujući MoMA u New Yorku, Filmski festival u Istanbulu, portugalski filmski festival Lisbon&Estoril. Dobitnik je Rockeffeler nagrade za 1992. i Princ Claus nagrade za 2008. Variety ga je proglasio bliskoistočnim rediteljem godine na Filmskom festivalu u Abu Dhabiju 2009. godine gdje je osvojio i nagradu Crni biser za THE TIME THAT REMAINS.

Godine 2011. dodijeljena mu je Fondazione Roma-Mediterraneo nagrada za interkulturalni dijalog na filmskom festivalu Taormina.

Elia Suleiman trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi i priprema svoj novi igrani film. 

Nagrade 29. Sarajevo Film Festivala
Žiri Takmičarskog programa – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Partnerske nagrade 28. Sarajevo Film Festivala
Nagrade 27. Sarajevo Film Festivala