Navigacija

Objave

Mirsadu Purivatri dodijeljena nagrada Europa Cinemas

Mirsadu Purivatri, direktoru Sarajevo Film Festivala, u petak uveče je u Pragu uručena nagrada “Poduzetnik godine“, koju dodjeljuje internacionalna mreža Europa Cinemas. Ova institucija pruža podršku kinima čiji je rad posvećen predstavljanju i promociji evropskog filma.

Nagrada je Mirsadu Purivatri dodijeljena u znak priznanja za doprinos promociji evropskog filma u okviru programa Sarajevo Film Festivala te u okviru repertoara kina Meeting Point, a u petak uveče mu je uručio češki reditelj Bohdan Sláma.

Primajući nagradu Purivatra je istakao da ovo priznanje dijeli sa svima koji su u proteklih dvadeset godina uspješno razvijali koncept Sarajevo Film Festivala i rada kina Meeting Point.

“Baveći se poslom kreiranja kulturnih događaja u okviru Obala Art Centra u Sarajevu, koji su se ticali vizuelne i pozorišne umjetnosti, muzike i filma, u godinama nakon rata i danas, u potpunosti smo se usmjerili u programiranje filmskih sadržaja, zbog toga što cijenimo da je film umjetnička forma koja najlakše i najjednostavnije dopire do publike preskačući kulturološke, nacionalne, rodne, dobne i obrazovne granice. Dugogodišni rad na ovom poslu, mojim saradnicima i meni daje za pravo da vjerujemo da je gledanje dobrog filma zajedno, u filmskoj dvorani, dragocjeno iskustvo koje bi svako društvo trebalo nastojati očuvati. Posebno nam je važno mjesto koje evropski film zauzima u našem programu, donoseći priče koje su nam bliske, nekad vesele, nekad tužne, priče koje nas tjeraju na razmišljanje, koje nam daju inspiraciju u komplikovanom vremenu u kome živimo. Sretni smo i ponosni zbog svega što smo postigli stvarajući Sarajevo Film Festival i kino Meeting Point, i što je danas grad Sarajevo prepoznat kao centar razvoja regionalne filmske industrije kao dijela evropske i svjetske kinematografije.”

Ove godine Europa Cinemas ukazala je na značaj projekta Operacija kino, putujućeg kina Sarajevo Film Festivala, uvrštavajući ga u svoj program podrške. Riječ je o filmsko-obrazovnom programu koji promovira filmska ostvarenja s posebnim akcentom na evropski i regionalni film, koji je samo u protekloj godini, predstavio program u 45 bosanskohercegovačkih gradova.

Mreža Europa Cinemas, osnovana 1992. godine, trenutno okuplja 977 kino dvorana u 596 evropskih gradova, a sarajevsko kino Meeting Point, koje je i dom Sarajevo Film Festivala, njen je član od 1998. godine.

Europa Cinemas finansira se iz fondova MEDIA programme (Creative Europe) i Centre national du cinéma et de l'image animée (CNC), a zahvaljujući podršci Eurimagesa i Ministarstva vanjskih poslova Francuske uticaj Europa Cinemas proširen je i na zemlje Istočne Evrope, Balkana, Rusije i Turske.

Tokom ceremonije u Pragu dodijeljena je i nagrada za najbolji program holandskom Filmhuisu te nagrada za najbolje aktivnosti za mladu publiku koja je ove godine pripala grčkom kinu Cine Paradisos.

Sudionici Slano Film Days budućnost su regionalne filmske scene
Otvorene prijave za volontiranje na 30. Sarajevo Film Festivalu
Snimi reel i sudjeluj u pozivu „Idemo na Festival“ Sarajevo Film Festivala i UniCredit Bank
Nastavljena saradnja s Glavnim sponzorom UniCredit Bank
30. Sarajevo Film Festival: Počasno Srce Sarajeva i program „Posvećeno“ Eliji Suleimanu