Navigacija

Objave

SAVRŠEN DAN za Open Air

Sedmog dana 21. Sarajevo Film Festivala u programu Open Air upriličena je projekcija filma SAVRŠEN DAN, reditelja Fernanda Leóna de Aranoe.

Grupa humanitarnih radnika pokušava da ukloni leš iz bunara u zoni oružanog sukoba. Leš je bačen u bunar da zagadi vodu i da se prekine snabdijevanje lokalnog stanovništva vodom. Međutim, okolnosti uskoro pretvaraju jednostavan zadatak u nemoguću misiju. Radnici prolaze kroz pomahnitali ratni pejzaž kao pokusni kunići u labirintu, iz kojeg možda nema izlaza. Rat unutar rata, u kojem bi jedini neprijatelj mogao biti nerazumnost. Kriza koju pokušavaju da riješe je humanitarna, ali oni su samo ljudi. Humor, drama, nježnost, rutina, opasnost, nada: sve to se uklapa u savršen dan. Jedini žanr ovog filma je sam život. Poput ruske lutke babuške, drama je to unutar komedije, unutar filma ceste, unutar ratnog filma.

Fernando León de Aranoa je rođen u Madridu 1968. godine. Nakon duge karijere scenariste, režirao je svoj prvi igrani film PORODICA, koji je osvojio nagradu Španske filmske akademije Goja za najboljeg novog režisera. Uslijedili su filmovi KOMŠILUK, PONEDJELJKOM NA SUNCU, PRINCEZE i AMADOR, koji su zajedno osvojili dvanaest nagrada Goja, od čega pet za najboljeg režisera i scenaristu. Osvojili su i Zlatnu školjku za najbolji film na Filmskom festivalu u San Sebastijanu i Srebrenu školjku za najboljeg režisera, kao i tri nagrade po izboru kritičara Fipresci, nagradu Ariel od Meksičke filmske akademije, te nagradu Luis Buñuel za najbolji iberoamerički film. Njegovi filmovi su često premijerno prikazivani na Berlinskom filmskom festivalu i Festivalu nezavisnog filma u Sundanceu. Snimio je nekoliko dokumentarnih filmova, između ostalog LAKU NOĆ, OUMA (dio omnibusa kratkih dokumentarnih filmova NEVIDLJIVI), koji je osvojio nagradu Goja za najbolji dokumentarni film 2007. godine.

Projekcija filma SAVRŠEN DAN prikazana je u Ljetnom kinu HT Eronet.

Domaća premijera filma UMRI PRIJE SMRTI
Prikazan film ZAISTA, NIKAD NISI BIO OVDJE Lynne Ramsay, dobitnice Počasnog Srca Sarajeva
Predstavljamo Open Air program 29. Sarajevo Film Festivala
Noć prije svečanog otvaranja 28. Sarajevo Film Festivala, na predfestivalskoj projekciji puno Ljetno kino Coca-Cola
U Ljetnom kinu Coca-Cola podignuto najveće filmsko platno u regiji