Navigacija

Objave

SUPERSVIJET u Narodnom pozorištu

U sklopu takmičarskog programa 21. Sarajevo film festivala, u Narodnom Pozorištu upriličena je projekcija filma SUPERSVIJET, reditelja Karla Markovicsa.

Život Gabi Kovande, udate radnice u supermarketu i tipične predstavnice srednje klase, vrti se oko porodice i posla. Sve do jednoga dana kada se sve mijenja. Odjednom se u njenom životu pojavljuje neko novi, neko koga je i ranije površno poznavala – Bog! SUPERSVIJET je priča o Bogu i o svijetu; svijetu u kojem heroina radi za kasom i Bogu kojega niti vidimo niti čujemo, ali čije prisustvo stalno osjećamo. Glavna glumica Ulrike Beimpold je fantastično i dirljivo odigrala ulogu žene pod božanskim utjecajem, a reditelj Karl Markovics ostaje vjeran realizmu, njegov narativni pristup je često operativan sa kadrovima snimljenim iz ptičije perspektive i upečatljivo postavljenim scenama biblijskih proporcija koje doprinose dojmu Božijeg prisustva.

Karl Markovics je rođen u Beču 1963. Široj javnosti je postao poznat po ulozi detektiva inspektora Stockingera u policijskoj TV seriji KOMESAR REX. Uslijedile su brojne uloge na televiziji i filmu, kao i u pozorištu, operi i mjuziklima. Markovics je kao reditelj i scenarista debitovao 2011. godine sa igranim filmom DISATI koji je osvojio nagradu Srce Sarajeva za najbolji film na sedamnaestom Sarajevo Film Festivalu. NADSVIJET, koji je premijerno prikazan na Berlinaleu 2015, njegov je drugi igrani film.

Projekcija filma počinje u 20:00 u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA