Navigacija

Objave

Petog dana festivala očekuje vas MUSTANG

Petog dana 21. Sarajevo Film Festivala, u Narodnom pozorištu prikazan je film MUSTANG. Radi se o dugometražnom igranom filmu reditelja Deniza Gamze Ergüvena, koji se nalazi u konkurenciji našeg Takmičarskog programa.

Početak je ljeta. U jednom selu na sjeveru Turske, Lale i njene četiri sestre se na povratku kući iz škole nevino igraju sa dječacima. Navodna pretjerana intimnost njihove igre izaziva skandal sa nesagledivim posljedicama. Porodični dom djevojčica polako se pretvara u zatvor, školu zamjenjuju instrukcije iz kuhanja i domaćinstva, počinju se ugovarati brakovi. Vođene zajedničkom željom za slobodom, pet sestara se suprotstavlja ograničenjima koja su im nametnuta.

Deniz Gamze Ergüven, rođena u Ankari 1978. godine, odrastala je u kosmopolitskom okruženju na potezu između Francuske, Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Nakon što je diplomirala književnost i stekla zvanje magistrice afričke historije u Johanesburgu, Ergüven upisuje studij režije na filmskoj akademiji La Fémis u Parizu. Njen diplomski film KAP VODE je prikazan u Cinéfondation programu Filmskog festivala u Kanu, a također je osvojio nagradu “Leopardi sutrašnjice” Filmskog festivala u Lokarnu. Devetnaestominutni film govori o pobuni mlade Turkinje (koju je odigrala sama Deniz) protiv patrijarhalnih vrijednosti i muške autokratije u njenom društvenom okruženju. Nakon što je diplomirala režiju na akademiji La Fémis, Denis Gamze Ergüven je započela rad na svome prvom igranom filmu KRALJEVI čiju je radnju smjestila u južni Los Angeles tokom uličnih nemira 1992. Sa projektom tog filma je učestvovala na Cinéfondation radionici kao i u radu scenarističkog laboratorija Filmskog festival Sundance. Privremeno je zamrznula rad na filmu KRALJEVI kako bi prema scenariju koji je napisala sa Alice Winocour u ljeto 2012. završila film MUSTANG. MUSTANG je snažna priča o ženskoj emancipaciji u modernoj Turskoj ispričana iz ženske perspektive.

Projekcija je počela u 20:00.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA