Navigacija

Objave

BLAGO pred sarajevskom publikom

Četvrtog dana 21. Sarajevo Film Festivala, u Narodnom pozorištu prikazan je rumunski film BLAGO, reditelja Cornelia Porumboia.

Kosti vodi miran život. Noću voli da čita priče svom šestogodišnjem da bi ga uspavao. Njihova omiljena priča je Robin Hud. Kosti sebe doživljava kao heroja – borca protiv nepravde i branitelja potlačenih. Jedne večeri, neočekivano ga posjeti komšija i podijeli s njim jednu tajnu: siguran je da postoji blago koje je zakopano u bakinom i djedovom vrtu. Ukoliko Kosti iznajmi metalni detektor da mu pomogne da utvrde mjesto gdje se nalazi, on će mu dati polovinu od onoga što pronađu. Kosti je u početku skeptičan, ali ne može da odoli i na kraju pristaje. Ova dva saučesnika imaju jedan vikend da pronađu plijen. Uprkos preprekama, Kosti se ne da obeshrabriti. Za suprugu i sina, on je pravi heroj – ništa i niko ga neće zaustaviti.

Corneliu Porumboiu, rođen 1975. godine, postao je poznat 2006. godine po svom prvom igranom filmu 12:08 ISTOČNO OD BUKUREŠTA, koji je osvojio nagradu za Zlatnu kameru na Kanskom filmskom festivalu, gdje je prikazan u okviru programa Directors’ Fortnight. Njegov naredni film je potvrdio njegov talenat za pripovijedanje i režiju. Zapažen je po tome što se fokusira na precizno oblikovanje i humorističan, inteligentan dijalog, kao u filmu POLICIJSKI, PRIDJEV (2009) – u okviru programa Un Certain Regard (Izvjestan pogled) na Kanskom filmskom festivalu 2009. godine i KAD NOĆ PADA NA BUKUREŠT ILI METABOLIZAM (2013). Izumio je i neka kinematografska sredstva, koja se vide u novijem filmu DRUGA UTAKMICA, koji je privukao pažnju na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu 2014. godine.

Film BLAGO prikazan je u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20:00.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA