Navigacija

Objave

UNEP i Sarajevo Film Festival u partnerstvu za očuvanje životne sredine

UNEP i Sarajevo Film Festival, u partnerstvu sa čitavim nizom partnera za očuvanje životne sredine, ove godine su započeli značajnu saradnju u okviru koje će tokom trajanja ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala biti realizovana serija događaja fokusiranih na životnu sredinu, energetsku efikasnost i umjetnost.

Jedan festivalski dan biće posvećen upravo zaštiti životne sredine. Tačnije, Enviro Day / PriroDan na Sarajevo Film Festivalu obilježen je danas, 17. augusta, i u okviru tog projekta biće realizovani različiti sadržaji.

Program je započeo u 11.00 sati promocijom šest „pametnih“ LED klupa, pribavljenih kroz donaciju Ambasade Kraljevine Švedske, koje će se postaviti na tri lokacije u Općini Centar Sarajevo (Trg Susan Sonntag, Trg Bosne i Hercegovine, Akademija likovnih umjetnosti – kod mosta 'Festina Lente'), u okviru kampanje za „ozelenjavanje“ Festivala. Solarne klupe predstavljaju inovativno rješenje koje omogućava napajanje smartphone uređaja, služi kao hotspot područje, a također pruža i uvid u detaljnu statistiku o temperaturi, kvaliteti i buci u zraku u okolini.

Bosna i Hercegovina će postavljanjem ovih klupa naći svoje mjesto među rijetkim zemljama u svijetu koje imaju ovakav uređaj usmjeren na promociju „pametnih“ tehnologija i mjera energetske efikasnosti.

Program PriroDana također je uključivao i program u multiplexu Cinema City gdje je bio prikazan dokumentarni film u 12:00, o prirodnim bogatstvima Bosne i Hercegovine, rađen u produkciji UNEP-a.

Nakon projekcije filma održana je panel diskusija, na kojoj su učešće uzeli  Martin Schieder (delegacija EU u BiH),  Tim Clancy (Eco – turistički ekspert / „Terra Dinarica“), Jan Dusik (UNEP), i Vladimir Perović, reditelj. Moderatorica panela bila je novinarka Al Jazeera Balkans Dalija Hasanbegović.

UNEP u BiH nastoji biti pokretač promjena u oblasti zaštite okoliša i promotor njenih prirodnih vrijednosti. Saradnja sa Sarajevo Film Festivalom, kao vodećim kulturnim događajem u regionu, i serija događaja koje će zajednički realizovati tokom trajanja Festivala, organizuju se sa ciljem promocije bogatih prirodnih resursa cijelog regiona, te kako bi zajednički ohrabrili ekološki osviješten razvoj u interesu i ljudi i prirode.

Svečano otvoren Slano Film Days
Poziv za mlade: Snimi kratki video na temu klimatskih promjena i sudjeluj na 30. Sarajevo Film Festivalu
Počela je Early Bird registracija za akreditacije 30. Sarajevo Film Festivala
Prijavi se za sudjelovanje u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala
PRAVILNIK O učešću u programu VOLIM FILM 30. Sarajevo Film Festivala