Navigacija

Objave

ZVIZDAN otvorio Takmičarski program za igrani film

U subotu (15. augusta), u sklopu Takmičarskog programa – igrani film prikazano je najnovije ostvarenje reditelja Dalibora Matanića, ZVIZDAN.

ZVIZDAN govori o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom.

Dalibor Matanić je rođen 1975. godine u Zagrebu. 1993. upisuje Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao filmsku i TV režiju. Završio je seminare iz scenarija, produkcije te dokumentarnog filma u Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu, te sa najbolje ocijenjenim projektom nastavio je seminar iz scenarija u SAD-u. Režirao je devet dugometražnih igranih filmova, pet kratkih igranih filmova i nekoliko dokumentarnih. Njegov posljednji dugometražni film ZVIZDAN dobitnik je Nagrade žirija na 68. Filmskom festivalu u Kanu, u programu "Un Certain Regard" / "Drugačiji pogled". Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući Zlatnu arenu za režiju, Nagradu hrvatskog glumišta za najboljeg reditelja, Večernjakovu ružu za najbolji film te pet nagrada Oktavijan hrvatskih filmskih kritičara. Član je Evropske filmske akademije (EFA).

Projekcija filma ZVIZDAN počela je u Narodnom pozorištu Sarajevo u 20:00 sati.

Seksualno buđenje gruzijske kinematografije
Regionalna premijera filma TIGRICA
Regionalna premijera filma KOS KOS KUPINA
Svjetska premijera filma MEDIUM
Međunarodna premijera filma SLOBODA